Иновације и паметне технологије у фокусу су и овогодишње БХ Седмице инжињерства, која се од сутра па све до 16. децембра одржава у хибридном облику у Тузли.

Још једном је циљ искористити знање и успјех остварених домаћих стручњака како би се младе генерације у Босни и Херцеговини мотивисале на исте подухвате, али и како би се у босанскохерцеговачки иновативни простор убризгале нове идеје и знања.

– Наш циљ је, заправо, да прескочимо, оставимо иза себе ових 30 година апсолутне стагнације и да БиХ отворимо савременом свијету, савременим идејама и савременом начину дјеловања и размишљања. Ми имамо много стручњака у цијелом свијету за које сматрамо да могу бити непресушна инспирација паметним људима у нашој земљи, казао нам је Златко Бербић, идејни творац ове манифестације.

БХ Седмица инжињерства и ове године окупља више од педесет еминентних професора, иноватора, подузетника у организационом одбору, те спаја бх. академску заједницу са академском заједницом бх. дијаспоре. Конференција је намијењена људима из струке, као и грађанима који се желе боље упознати са инжињерским рјешењима и технолошким развојем у БиХ.

– Конференцију отвара FinTech Industry са панелом о теми виртуелног новца, дигиталних валута и е-банкарства. То су нови трендови који полако преузимају свијет и ми морамо ићи укорак с тим. Виртуелни новац, односно битцоин технологије су ту, јер људи у онлине свијету не желе да долар буде доминантан, и ми морамо ићи у том смјеру. Осим тога, говорит ћемо и о Green Deal rezoluciji Европске уније, те ће централни конференцијски дио БХ Седмице инжењерства бити фокусиран на рјешења и развој алата за сузбијање климатских промјена чија озбиљност има директан утицај на наше здравље, расположење и свакодневницу, додао је Бербић.

Од 12. до 15. децембра најављен је онлине сајам МАДЕИНБиХ. Организатори су направили онлajн платформу на којој фирме могу представити своје производе и услуге по моделу business to business, искориштавајући на овај начин дигитализацију за превазилажење потешкоћа насталих појавом пандемије.

Посљедњег дана ће бити уприличена презентација БХ Инноватион Натион 2020 програма у БиХ који организује БХ Футурес фондација са академским партнером Универзитетом La Trobe i IEEE, највећом свјетском професионалном организацијом.

Пише: Мирен Аљић

Извор: Моја БиХ