Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić učestvovao je 20. travnja u Beču na Skupštini Privredne unije dijaspore Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju, Hurtić je izrazio zadovoljstvo radom Privredne unije dijaspore, a prije svega zbog kreiranja mreže bh. privrednika u svijetu kroz platformu za razmjenu informacija, usluga i učešća u zajedničkim projektima.

Inače, prva Skupština je održana u Mariboru u Sloveniji, uz prisustvo privrednika iz nekoliko zemalja, kada je dogovorena i suradnja 80 bh. kompanija iz dijaspore.

Između ostalog, ministar Hurtić je podsjetio da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u okviru svojih nadležnosti za dijasporu, u Politici o suradnji s iseljeništvom koju je Vijeće ministara BiH usvojilo 2017. godine, predvidjelo određene mjere s ciljem podrške investiranju dijaspore. To su prije svega aktivnosti na jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave/općina kojima se dodjeljuju grant sredstva za suradnju s iseljeništvom.

– Često ćete čuti da je dijaspora naš jedan od najvećih ili najveći potencijal. Složit ću se sa ovakvim tvrdnjama, jer sam se uvjerio da zaista postoji ogroman potencijal naše dijaspore i u privredi, kulturi, sportu, nauci, obrazovanju – kazao je u svom obraćanju ministar Hurtić, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.