Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić sastao se danas u Adapazaru u Republici Turskoj sa guvernerom tog distrikta Yasarom Karadenizom. Sugovornici su razgovarali o utjecaju bosanskohercegovačke dijaspore u Adapazaru i Turskoj, gdje imaju razvijene poslove i svojim trudom i radom uvelike doprinose razvoju industrije u Turskoj.

Ministar Hurtić je istaknuo da veliki broj posjeta građana BiH Turskoj dokazuje da imamo isti mentalitet čim možemo živjeti zajedno.

– Nadam se još boljoj suradnji naše dvije zemlje. Zbog kulturoloških sličnosti osjećamo se slobodno jedni s drugima. Naši građani dolaze u Tursku na odmor. Sve to doprinosi boljem odnosu naše dvije zemlje, kazao je Hurtić.

Guverner Karadeniz je također istaknuo dobre odnose dviju zemalja te kazao da je Bosna i Hercegovina srce Balkana.

– Građani Bosne i Hercegovine koji ovdje žive dio su nas i naša su braća. Iz sličnih navika i kulture ostvarili smo bliskost i suživot. U BiH sam boravio prije 12 godina i mogu vam reći da u Turskoj ima dobrih baklava, ali u Bosni i Hercegovini nikada neću zaboraviti baklavu sa orasima. Znajte da je Turska uvijek uz Bosnu i Hercegovinu i da ćemo pomoći ljudima iz Bosne i Hercegovine koji ovdje žive i rade, kao i onima koji žive u svojoj zemlji. Jaka BiH je preduvjet za opstanak i veću sigurnost na Balkanu, rekao je guverner Karadeniz.

Ministar Hurtić je zamolio guvernera Karadeniza da prenese pozdrave predsjedniku Redzepu Taipu Erdoganu i zaželio njegovu skoru posjetu Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, gradonačelnik Sakarye Yusuf Alemdar primio je ministra Hurtića, koji je kazao da građane Bosne i Hercegovine doživljava kao svoju braću i da daju veliki doprinos ekonomiji ove regije.

– Ja sam s Crnog mora i mislim da sam Bosnu posjetio više puta nego njeni građani koji ovdje žive. U ime jedinstva, bratstva i odnosa spreman sam vam pomoći na svim poljima. Izuzetno mi je drago što ste mi nakon izbora čestitali na pobjedi i što ste prvi strani dužnosnik koji me je posjetio, kazao je Alemdar.