Namik Hrle direktor je razvoja i glavni tehnološki direktor u IBM-ovom Odjelu za podatke i umjetnu inteligenciju. Nosi titulu IBM-Fellow, krajnjeg odredišta u IBM-ovoj tehničkoj karijeri koja je dana malom broju pojedinaca koji su pokazali najvišu razinu vodstva, inovacija, utjecaja na poslovanje, društvenu eminenciju i prepoznavanje talenata. Glavni je izumitelj IBM-a, član IBM akademije i Vijeća tehničkih stručnjaka. Namik ima svjetsku reputaciju vrhunskog stručnjaka za upotrebu podataka i umjetne inteligencije za digitalnu transformaciju i ponovno otkrivanje poslovnih aplikacija.

Rođen je u Banja Luci, gdje je pohađao osnovnu i matematičku gimnaziju. Nakon srednje škole upisuje studij matematike u Zagrebu, tada magisterij računarstva na Elektrotehničkom fakultetu. Radio je u nekoliko IT tvrtki u Zagrebu, a 1989. otišao je u Australiju gdje je živio sljedećih 7 godina. U Australiji radi kao neovisni dobavljač, uglavnom pišući programe za IBM – alate za nadzor baze podataka.

Iz Australije se vratio u Njemačku gdje je radio za IBM i SAP, tvrtku koja proizvodi poslovne aplikacije, i na kraju uspostavio stalni radni odnos u IBM-u.

Namik ističe da je pandemija utjecala na IBM, kao i na sve druge tvrtke, kako velike tako i male. Međutim, rezultati utjecaja su različiti za IBM jer takva tvrtka ima puno više kapaciteta da izdrži ovu vrstu krize. Pandemija je imala veći utjecaj na živote zaposlenika u tvrtki koji su bili izravno pogođeni virusom. Oko 95% zaposlenika IBM-a trenutno radi od kuće.

Budući da se Namik bavi proizvodnjom softvera, rad na daljinu je moguć tako da on i njegove kolege rade od kuće od ožujka prethodne godine. Na primjer, navodi softver s otvorenim kodom koji je napravljen izvan ureda, a opet je dao fantastične rezultate.

Namik ističe jednu pozitivnu stranu pandemije. “Ponekad trebate pasti, napraviti korak unatrag kako biste brže krenuli naprijed. Očekujemo da je ova pandemija zapravo, uz svu negativnost, prilika da se nešto preuredi, stvori nova vrijednost, počne ulagati u druge stvari koje će dovesti do sljedećeg brzog rasta proizvodnje. Postoje nove iskre, novi rast. Vjerujem u to. ”

Sve se poslovne odluke, poslovne strategije i pretpostavke danas donose na temelju podataka, a na podacima je napravljena potpuna “AI” revolucija. Umjetna inteligencija uzima različite podatke kao ulaz i traži veze i pretpostavke u njima za ishode budućih događaja. “Podaci su gorivo industrijske revolucije u kojoj radimo. Kompletna digitalna transformacija koju vidimo u svijetu, ona se hrani podacima “, tvrdi Namik.

Na pitanje što misli da je način animiranja dijaspore da ulaže u ekonomski razvoj BiH, a da to nije isključivo kroz emotivnu prizmu, Hrle je rekao. “Tada smo to jednostavno primijetili. Ako mislimo da će se nešto dogoditi za godinu dana, neće. Ne morate ići vani da biste mogli imati fantastično obrazovanje. Predavanja su dostupna putem interneta, od Berkeleyja, Stanforda, Oxforda, u vrijeme pandemijske krune, a tamošnji studenti drže predavanja putem interneta. Izvrsni su uvjeti za učenje. Tek tada ćemo biti konkurentni. Postoji li išta konkurentnije od znanja. Mi smo jedna mala zemlja s malo prirodnih resursa. U globalnom kontekstu to je kap. Što možemo učiniti? Naoružajmo se znanjem. Budući da imamo znanje, vjerujem da bi mnogi došli investirati, uključujući i našu dijasporu.

Kompletni intervju s Hrleom Namikom možete pročitati na http://www.diasporainvest.ba/blog-content/547/namik-hrle-ibm-dijaspora

Izvor: Diasporainvest. ba