Savjet ministara BiH održao je dvije vanredne telefonske sjednice. Razmatrana su pitanja vezana za sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između EU i BiH,te sporazum koji se odnosi na grant Njemačke za dovršetak uspostave sistema prihvata i integracije bh. državljana koji se vraćaju u BiH ро osnovu sporazuma.

U saopštenju iz Savjeta ministara BiH navodi se da će sedmi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost biti održan 6. i 7. decembra u hibridnoj formi.

Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara BiH će u saradnji s nadležnim institucijama u BiH provesti sve nužne radnje za održavanje ovog sastanka.

“Izaslanstva EU-a i BiH razgovarat će, među ostalim, o ostvarenom napretku između dva sastanka u vezi s funkcioniranjem pravosuđa, temeljnim pravima, borbom protiv korupcije, organiziranog kriminala i terorizma, migracijama te upravljanjem granicama”, navodi se u saopštenju.

Na 16. vanrednoj telefonskoj sjednici Savjet ministara BiH utvrdio je i uputit će Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru Prijedlog sporazuma o upravljanju između Saveznog ministarstva unutarnjih poslova za građevinarstvo i domovinu, koje zastupa predsjednik Saveznog ureda za migracije i izbjeglice SR Njemačke – BAMF, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“Cilj projekta, za koji je SR Njemačka osigurala 800.000 eura (1.564.639. KM) granta, je dovršetak uspostave funkcionalnog, transparentnog i održivog sistema prihvata i integracije bh. državljana koji se vraćaju u BiH ро osnovi sporazuma о readmisiji”, navodi se u saopštenju.

Na ovaj se način žele osigurati optimalni kapaciteti u odnosu na trenutnu dinamiku prihvata i integracije readmisiranih državljana BiH.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 1.162.940 eura (2.274.477 KM), od čega je njemački grant 800.000 eura (1.564.639. KM), a preostalih 362.940 eura ( 709.837 KM) osiguraće Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i njegov implementacijski partner, entiteti i lokalna razina vlasti.

 

Izvor:

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/pripremljeno-vise-od-milion-eura-za-one-koji-se-vracaju-iz-njemacke-u-bih/520644