Danas su, nakon 16 godina usuglašavanja, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i veleposlanik Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nj. E. Marco di Ruzza potpisali Sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Republike Italije.

 

Ministar Forto se zahvalio veleposlaniku Di Ruzzi i Vladi Republike Italije koja je uradila nešto što druge države ne smatraju prioritetnim, a što je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

„Ovo treba biti primjer suradnje, ali i motiv drugim europskim zemljama koje još nisu pozitivno odgovorile na našu inicijativu za priznavanje vozačkih dozvola“, istaknuo je ministar Forto.

Potpisivanje Sporazuma olakšat će život bh. građana koji žive i rade u Italiji, posebno ako je njihovo posao vezan za upravljanje motornim vozilom.

„Sektor mobilnosti je od fundamentalnog značaja za državljane dviju zemalja koji su zahvaljujući ovom Sporazumu još bliži. Njegovo potpisivanje nije samo instrument tehničke prirode već i most koji će ojačati veze BiH i Italije i dati dodatni zamah našim bilateralnim odnosima“, rekao je veleposlanik Di Ruzza.

Prema Sporazumu, ugovorne strane uzajamno priznaju vrijedeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stječu stalni boravak na teritoriju druge zemlje.

Vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje vrijediti na teritoriju druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriju druge ugovorne strane.

Napominjemo da Sporazum stupa na snagu 60 dana nakon njegove ratifikacije u obje države.

Izvor: Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine