Adnan Zubčević je nakon dolaska u Boston počeo razvijati psiho-socijalne programe za izbjeglice iz cijelog svijeta uključujući i one iz BiH

Bosanskohercegovački liječnik Adnan Zubčević dobitnik je Centennial Joan Shaw Herman nagrade za 2022. godinu, za izuzetan doprinos zajednici i pomoć drugima. Nagrada će mu službeno biti uručena u travnju na 100 -ti rođendan Concord Academy (CA), škole smještene u istoimenom gradu u Massachusettsu gdje je započela američka revolucija za oslobađanje od engleske kolonijalne vlasti.

JEDAN OD TISUĆU

Nagrada se od 1976, svake godine dojeljuje jednom od članova zajednice CA, a Zubčević je izabran za dobitnika nagrade među tisuću drugih kandidata.

Posvetivši više od 25 godina zagovaranju prava imigranata i izbjeglica te brige za njihovo mentalno zdravlje, Zubčević je vodio programe na Međunarodnom institutu u Bostonu, uspostavio zdravstveni program za izbjeglice i imigranate u Općoj bolnici u Massachusettsu (MGH) i osnovao Bosanskohercegovački centar za razvoj resursa (BCCRD) u Lynnu, Massachusetts. Također je bio u Savjetodavnom odboru guvernera Massachusettsa za izbjeglice i imigrante u državnom Multikulturalnom savjetodavnom odboru za mentalno zdravlje izbjeglica i imigranata.

Nekoliko godina je predsjedao Koalicijom za međusobnu pomoć Massachusettsa (MAA Coalition) i predstavljao je program na raznim državnim, nacionalnim i međunarodnim konferencijama i sastancima koji se bave mentalnim zdravljem i socijalnim potrebama novopridošlih skupina i izbjeglica u Sjedinjenim Državama.

Zubčević se u razgovoru za Fenu prisjetio da je prije kraja rata u Bosni i Hercegovini odlučio otići prvo u Split, a potom i u Sjedinjene Američke Države gdje je sedamdesetih godina prošlog stoljeća pohađao tu prestižnu školu kao stipendista iz Sarajeva. U njegovoj generaciji bila je i Caroline Kennedy, kćerka ubijenog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Johna F. Kennedyja.

Kaže da je tokom rata radio u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je na Klinici za neuorpsihijatriju gdje je odrađivao specijalistički staž, ali i u ordinaciji koju je izgradio u sarajevskom neboderu “Treska” za pomoć onima koji nisu mogli doći do bolnice i služila je građanima iz okolnih kvartova, kao i jedinici koja se tamo nalazila.

Kada je, nakon dvije godine razdvojenosti, sa suprugom i kćerkom došao u SAD, naišao je na veliku pomoć Amerikanaca, a zatim je počeo raditi u Bostonu za International Institute of Boston, gdje je počeo razvijati svoje psiho – socijalne programe za izbjeglice iz cijelog svijeta uključujući i one iz Bosne i Hercegovine.

Program je uključivao tri savezne države – Massachusetts, New Hampshire i Vermont, a u okviru njega procjenjivala se sposobnost izbjeglica budući da su brojni građani bili već traumatizirani. Većina nije znala jezik te je ostvarena suradnja s bolnicama i školama kako bi im pomogla da se asimiliraju u američko društvo.

Stvorili su nacionalni model za poboljšanje mentalnog zdravlja izbjeglica iz BiH, koji je naknadno korišten i na drugim zajednicama koje su kao izbjeglice dolazile u SAD, ali i drugim skupinama društva. Tokom radnog vijeka susreo je više od 5.000 ljudi u potrebi.

VELIKO ZADOVOLJSTVO

– Projekat koji sam napravio formirao je timove koji su išli u kućne posjete da vide što porodicama nedostaje u medicinskom i svakom drugom smislu. Tražili smo stručnjake koji su pomagali djeci u školi i angažirali ih u izvannastavnim aktivnostima, rekao je Zubčević.

Njegov rad uključuje suradnju s gotovo svim bolnicama u Bostonu, sveučilištima – Harvard, Tufts, Salem State i drugima, te programme Harvard Program in Refugee trauma, PACT, New England School of Psychology i mnogim drugim.

Kaže da je vrlo važna činjenica da je on dobitnik ove nagrade jer je nagrada u području pomoći ljudima veliko zadovoljstvo, iako priznaje da je bilo iznenađen što je izabran za dobitnika nagrade koju dodjeljuje deveta najprestižnija škola u SAD-u.

Jedna od dobitnica ove nagrade u prošlosti je jordanska kraljica Noor, koja je ovu prestižnu školu pohađala prije Zubčevića.

Preuzeto: MojaBiH