Banjalučanin Vahudim Žugor renomirani kirurg, među prvima u Evropi  obavit će robotsku operaciju sa samo jednim ubodom.

Inače profesorr Žugor, ravnatelj je Urološke klinike u Bambergu u Njemačkoj koja je obilježila značajan jubilej – 40 godina postojanja. Ovom događaju, značajnom za regiju Oberfranken u Bavarskoj, prisustvovalo je preko 2.000 zvanica i gostiju. Prisutnima se obratio i profesor Žugor predstavivši uspješan rad i napredak klinike na čijem je čelu, osvrnuvši se posebno na uvođenje robotske kirurgije s kojom se postižu zavidni rezultati na kliničkom i ekonomskom planu. Važno je napomenuti da je Klinika u Bambergu pod komandnom palicom Žugora postala referentni centar za minimalno invazivnu urologiju u Bavarskoj i Njemačkoj, a našeg renomiranog robotskog kirurga promovirala kao jednog od vodećih njemačkih i evropskih robotskih kirurga.

Robotska kirurgija, naglašava profesor Žubor se i dalje intezivno razvija i njegov cilj, ističe ostaje ovu tehnologiju uvoditi u sistem i stručno napredovati. “Single port surgery” je u SAD-u već etablirana metoda i nastojat će ući u krug pionira ove vrhunske tehnologije kako u Njemačkoj, tako i u Evropi. Prednosti “single port surgery” (SPS) su te što je trauma još manja i rekonvalescencija je brža, što ovu tehnologiju čini još inovativnijom i modernijom. U kooperaciji i suradnji sa drugim robotskim klinikama Vahudin radi i na uvođenju umjetne intiligencije (AI) kao potpora razvoju robotske tehnologije i minimalno invazivnim terapijama tumora prostate i bubrega.

Važno je napomenuti da će ovaj priznati urolog organizirati krajem maja, u okviru vlastitog jubileja, 15 godina bavljenja robotikom, “Da Vinci dane u Bambergu”, na kojem će učestvovati eminentni robotski stručnjaci iz čitave Evrope. Osim toga, bit će organizirana i predavanja za pacijente i medicinske sestre i tehničare. Čitav program će biti publikovan u njemačkim i brojnim drugim medijima.

 

Više o ovoj temi možete pronaći na poveznici ispod:

https://mojabih.oslobodjenje.ba/mb/vijesti/prof-dr-med-vahudin-zugor-single-port-surgery-je-pocetak-nove-revolucionarne-robotske-tehnike-u-evropi-938215