Бањалучанин Вахудим Жугор реномирани хирург, међу првима у Европи  обавит ће роботску операцију са само једним убодом.

Иначе професорр Жугор, директор је Уролошке клинике у Бамбергу у Њемачкој која је обиљежила значајан јубилеј – 40 година постојања. Овом догађају, значајном за регију Оберфранкен у Баварској, присуствовало је преко 2.000 званица и гостију. Присутнима се обратио и професор Жугор представивши успјешан рад и напредак клинике на чијем је челу, осврнувши се посебно на увођење роботске хирургије с којом се постижу завидни резултати на клиничком и економском плану. Важно је напоменути да је Клиника у Бамбергу под командном палицом Жугора постала референтни центар за минимално инвазивну урологију у Баварској и Њемачкој, а нашег реномираног роботског хирурга промовирала као једног од водећих њемачких и европских роботских хирурга.

Роботска хирургија, наглашава професор Жубор се и даље интезивно развија и његов циљ, истиче остаје ову технологију уводити у систем и стручно напредовати. “Сингле порт сургерy” је у САД-у већ етаблирана метода и настојат ће ући у круг пионира ове врхунске технологије како у Њемачкој, тако и у Европи. Предности “сингле порт сургерy” (СПС) су те што је траума још мања и реконвалесценција је бржа, што ову технологију чини још иновативнијом и модернијом. У кооперацији и сарадњи са другим роботским клиникама Вахудин ради и на увођењу умјетне интилигенције (АИ) као подршке развоју роботске технологије и минимално инвазивним терапијама тумора простате и бубрега.

Важно је напоменути да ће овај признати уролог организирати крајем маја, у оквиру властитог јубилеја, 15 година бављења роботиком, “Да Винци дане у Бамбергу”, на којем ће учествовати еминентни роботски стручњаци из читаве Европе. Осим тога, бит ће организована и предавања за пацијенте и медицинске сестре и техничаре. Читав програм ће бити публикован у њемачким и бројним другим медијима.

Више о овој теми можете пронаћи на линку испод:

https://mojabih.oslobodjenje.ba/mb/vijesti/prof-dr-med-vahudin-zugor-single-port-surgery-je-pocetak-nove-revolucionarne-robotske-tehnike-u-evropi-938215