Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 13. lipnja 2023. godine s predstavnicima organizacije BH UK Network (Zajednica bosanskohercegovačkih udruga u Velikoj Britaniji) tijekom službene posjete Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na sastanku je ukazano na važnost jačanja veza između dijaspore i domovine Bosne i Hercegovine.

Ministar Konaković je naglasio značaj bosanskohercegovačke dijaspore u svijetu, koja je brojna, te najavio da će uspostava što bolje komunikacije i suradnje s dijasporom predstavljati važan segment buduće diplomatije BiH. Istaknuo je da je uveo praksu da se tijekom zvaničnih susreta sastane i s predstavnicima bh. dijaspore, koja ulaže velike napore u promociju naše države na najbolji mogući način.

Predsjednik Zaim Pašić i menadžer dr. Anes Cerić upoznali su ministra Konakovića o svom radu, planovima i incijativama koje su prezentirali tijekom nedavnih sastanaka s predstavnicima državnih institucija naše domovine.

Naime delegacija BH UK Networka je nedavno  boravila u domovini i održala niz radnih sastanaka sa institucijama koje u svoj nadležnosti imaju rad sa dijasporom. Na sastancima s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i dr Denisom Bećirovićem ponudili su da osiguraju sve neophodne materijalno tehničke uvjete  za otvaranje Konzulata u Bosanskoj kući u Birminghamu. Slično tome, državnoj Agenciji za promidžbu inozemnih ulaganja u BiH (FIPA) i Vanjskotrgovinskoj komori BiH ponuđeno je da osiguraju materijano tehničke uvjete da FIPA i VTK BiH otvore svoja stalna predstavništva u Birminghamu.

Tokom sastanka razgovaralo se o mogućnostima uvođenja direktnih letova iz UK za BiH i viznoj liberalizaciji za državljane BiH koji žele da posjete Veliku Britaniju.

Pored lakšeg dolaska naših građana u domovinu, vjerujemo da bi rješavanje ovih pitanja u mnogome unaprijedilo privrednu i kulturnu suradnju Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

BH UK Network (Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja u Velikoj Britaniji) osnovana je u svibnju 1996. godine. Glavni ciljevi organizacije uključuju poboljšanje kvalitete života za Bosance i Hercegovce koji žive u Velikoj Britaniji te ih povezuje sa domovinom kroz mnogobrojne obrazovne, informativne, poslovne, kulturne i sportske aktivnosti. Organizacija posjeduje vlastiti centar simboličnog naziva Bosanska kuća. Centar je zvanično otvorio Lord Bourne, tadašnji ministar za stanovanje i zajednice u vladi Tereze May na Dan državnosti naše domovine 2018. godine.

Preuzeto: BH UK Network