Министар вањских послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић састао се 13. jуна 2023. године са представницима организације БХ УК Нетворк (Заједница босанскохерцеговачких удружења у Великој Британији) током службене посјете Уједињеном Краљевству.

На састанку је указано на важност јачања веза између дијаспоре и домовине Босне и Херцеговине.

Министар Конаковић је нагласио значај босанскохерцеговачке дијаспоре у свијету, која је бројна, те најавио да ће успостава што боље комуникације и сарадње са дијаспором представљати важан сегмент будуће дипломатије БиХ. Истакнуо је да је увео праксу да се током званичних сусрета састане и са представницима бх. дијаспоре, која улаже велике напоре у промоцију наше државе на најбољи могући начин.

Предсједник Заим Пашић и мeнаџер др. Анес Церић упознали су министра Конаковића о свом раду, плановима и инцијативама које су презентовали током недавних састанака са представницима државних институција наше домовине.

Наиме делегација БХ УК Нетворка је недавно  боравила у домовини и одржала низ радних састанака са институцијама које у свој надлежности имају рад са дијаспором. На састанцима са члановима Предсједништва Босне и Херцеговине Жељком Комшићем и др. Денисом Бећировићем понудили су да обезбједе све неопходне материјално техничке услове  за отварање Конзулата у Босанској кући у Бирмингему. Слично томе, државној Агенцији за промоцију страних инвестиција у БиХ (ФИПА) и Вањскотрговинској комори БиХ понуђено је да обезбједе материјано техничке услове да ФИПА и ВТК БиХ отворе своја стална представништва у Бирмингему.

Током састанка разговарало се о могућностима увођења директних летова из УК за БиХ и визној либерализацији за држављане БиХ који желе да посјете Велику Британију.

Поред лакшег доласка наших грађана у домовину, вјерујемо да би рјешавање ових питања у многоме унаприједило привредну и културну сарадњу Велике Британије и Босне и Херцеговине.

БХ УК Нетворк (Заједница босанскохерцеговачких удружења у Великој Британији) основана је у мају 1996. године. Главни циљеви организације укључују побољшање квалитете живота за Босанце и Херцеговце који живе у Великој Британији те их повезује са домовином кроз многобројне образовне, информативне, пословне, културне и спортске активности. Организација посједује властити центар симболичног назива Босаснак кућа. Центар је званично отворио Лорд Боурне, тадашњи министар за становање и заједнице у влади Терезе Мај на Дан државности наше државе 2018. године.

БХ УК Нетворк