Etnomuzikologinja Jasmina Talam, profesorica na Glazbenoj akademiji u Sarajevu, 2018. godine je bila gostujuća istraživačica na Svenskt visarkiv (Centar za švedsku folk glazbu i jazz istraživanja). U svibnju prošle godine prof. dr. Jasmina Talam dobila je stipendiju za postdoktorsko istraživanje iz oblasti folklornih studija. Jasmini je diplomu uručio kralj Karl XVI Gustav na svečanoj ceremoniji održanoj 2. 5. 2018. godine u Bernadotte knjižnici u dvorcu u Stockholmu.

Tijekom boravka  u Švedskoj vodila je istraživanje na terenu među Bosancima. Projekt je financirao Bernadotte program pri Kraljevskoj akademiji Gustavus Adolphus za švedsku narodnu kulturu.

U fokusu projekta su bila bosanska udruženja i njihovo organizirano stvaranje glazbe. Kroz svoj rad, Talam je napravila sveobuhvatan opis bosanske glazbe i plesa u Švedskoj oslanjajući se na glazbenike, stilove, žanrove, glazbene grupe i dvorane.

Primijenivši šire razumijevanje bosanske glazbe, što je zanimljiv i dragocijen pristup, ona izbjegava zamku defincije “bosanstva” kao čisto etničke kategorije. Talam uključuje termine “glazba iz Bosne” i “glazba koju praktikuju Bosanci”, što također znači da prva kategorija uključuje bosansku glazbu koju izvode nebosanci, a druga kategorija uključuje glazbu koja nije predstavljena kao “tipično” bosanska.

Suštinsko zapažanje u njenom istraživanju jeste koliko su glazba i ples bili važni u uspostavljanju bosanskih udruženja u Švedskoj. Talam zapaža da su formiranje glazbenih i plesnih grupa bili među prvim društvenim aktivnostima koje su bosanske izbjeglice započele kada su stigle u Švedsku.

Grupe formirane oko ovih aktivnosti još uvijek su jezgro bosanskih udruženja i također su ono što ih je održalo zajedno tijekom godina. Druga važna refleksija je da je glazbeni žanr sevdalinke postao superiroranom i inkluzivnom glazbenom kategorijom u Švedskoj koja simbolizuje “bosanstvo” u mnogo izražajnijem smislu nego je to ikada činilo u Bosni.

Knjiga u PDF formatu dostupna je na ovom linku.

Preuzeto:  Moja BiH