Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak otvorio je 8. listopada 2019. godine Počasni konzulat BiH u talijanskom gradu Đenovi. U govoru prigodom otvaranja Počasnog konzulata ministar Crnadak je naglasio da će Ministarstvo vanjskih poslova u narednom razdoblju dominantno raditi na jačanju ekonomskih veza između BiH i Italije, kao najizraženijem načinu suradnje dvije zemlјe:
“Odnosi s Italijom su izuzetno dobri i to je zemlјa koja je četvrti vanjskotrgovinski partner BiH. U ovoj godini očekujemo da dostignemo dvije milijarde eura trgovinske razmjene”, rekao je Crnadak.

Prva planirana aktivnost Počasnog konzulata u Đenovi je Poslovni forum koji će biti organiziran krajem studenog:

“Sudionici foruma će biti predstavnici poslovne zajednice BiH i regija sa sjevera Italije, najrazvijenijih u toj zemlјi. Kako u BiH već ima preko 70 talijanskih firmi, vjerujem da će i njihova iskustva, koja će iznijeti tijekom Poslovnog foruma, pomoći i novim investitorima da odluče da posluju kod nas”, rekao je Crnadak, istaknuvši da će većina aktivnosti Počasnog konzulata biti usmjerena ka jačanju ekonomskih veza i trgovinske razmjene.

Otvaranju Počasnog konzulata nazočio je i počasni konzul BiH u Đenovi, prof. Rinaldo Marinoni, te veleposlanik BiH u Italiji Slavko Matanović.

Ministar Crnadak se tijekom boravka u Đenovi sastao i s predsjednikom regije Ligurija Govannijem Totijem, kao i predstavnicima trgovinskih komora Ligurije i grada Đenove.

Preuzeto: MVP BiH