Dragan Jović iz Priboja, koji više od 30 godina radi u austrijskom Linzu, prije nešto više od tri godine u Mačkovcu kod Lopara na površini od 50 hektara zasadio je veliki voćnjak s nekoliko sorti šljiva. Također je kupio staru ciglanu i trenutno gradi veliku hladnjaču kapaciteta 1.600 tona.

Drago Radić, direktor Jovićeve tvrtke “Fructum” u Loparama, kaže da su u voćnjaku zastupljene sorte voćnjaka Čačak, čačanska ljepotica i stenlejn, ukupno oko 40 000 sadnica.

– Sve se radi prema najmodernijim standardima u području voćarstva. Vlasnik Jović trguje voćem i povrćem u Austriji. Do sada je samo uložio i investirao sredstva. Od Općine Lopare dobio je koncesiju na 25 godina. Prije zasada voćnjaka trebalo je očistiti zemlju koja je bila zarasla u korov i zarasla u ostruge i vegetaciju. Na tim je površinama nekada bio zadružni voćnjak koji je pripadao Zemljoradničkoj zadruzi „Dojčin Lukić“. U neposrednoj blizini voćnjaka nalazi se protugradna stanica – kaže Radić. Vasilije Marković, diplomirani inženjer zaštite bilja koji je zaposlen u tvrtki “Fructum”, kaže da je voćnjak u četvrtoj godini razvoja.

– Pun urod u ovom voćnjaku možemo očekivati ​​u petoj godini. Sve potrebne agrotehničke mjere provode se u skladu s propisima. Već je obavljena zimska rezidba voćaka. Zaštita se vrši isključivo onim sredstvima koja su odobrena u Europskoj uniji, jer će izvoz šljiva biti usmjeren na europsko tržište. Tvrtka također posjeduje vlastitu destileriju u Priboju, s probnom markom voćne rakije pod nazivom “Koštana”. Moj savjet poljoprivrednicima na Majevici je da se okrenu proizvodnji voća, jer je to isplativije u odnosu na proizvodnju žitarica. Ova će tvrtka šljive otkupljivati s Majevice, a kad voćnjak Dragana Jovića bude u punom cvatu, dnevno će zaposliti i do stotinu berača šljiva – ističe Marković.