Na prvom 3MT natjecanju sudjelovalo je 70 studenata iz BiH sa eminentnih sveučilišta iz 21 zemlje svijeta.

Prvo natjecanje 3MT u Bosni i Hercegovini, koje je okupilo 70 bosanskih doktoranda s eminentnih sveučilišta iz 21 zemlje svijeta, završeno je proglašenjem pobjednika i dodjelom vrijednih novčanih nagrada na online svečanosti.

Natjecanje je trajalo četiri mjeseca, a organizirala ga je Fondacija za budućnost u BiH, u suradnji s Udruženjem za napredak znanosti i tehnologije, Bosansko-hercegovačko-američkom akademijom znanosti i umjetnosti i Fondacijom Bosana. Natjecatelji su imali zadatak pripremiti trominutnu video prezentaciju.

O najboljima je odlučivao stručni žiri sastavljen od 22 bh stručnjaka, profesora  sa svjetskih sveučilišta, znanstvenika-istraživača.

Prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura osvojio je Nudžeim Selimović sa Sveučilišta u Zürichu.

Drugo mjesto i 2.000 eura pripalo je Almiru Aljoviću sa Sveučilišta Ludwig  Maximilian u Münchenu.

Treće mjesto i 1.000 eura osvojila je Emina Šunje, koja doktorira na sveučilištima u Antwerpenu i Sarajevu.

Podijeljene su i utješne nagrade, pa su natjecatelji od 6. do 10. mjesta osvojili po 200 eura, a od 11. do 18. mjesta po 100 eura.

Ukupan iznos novca podijeljen studentima iznosi 20.000 KM. Prošlog mjeseca prezentacije natjecatelja bile su dostupne i na YouTube kanalu Fondacije budućnosti u BiH, gdje je publika mogla glasati i odabrati svog pobjednika klikom na “sviđa mi se”.

Najviše “lajkova” osvojila je Zerina Kurtović iz karolinskog instituta u Švedskoj.

Ivica Puljak, profesor sa Sveučilišta u Splitu, poznati znanstvenik i član tima koji je otkrio Higgsov bozon, obratio se okupljenoj misi u ulozi gosta predavača na svečanoj ceremoniji.

– Ovaj je projekt svjetske klase, a razum, znanost i humanizam temelji su svijeta. Danas živimo u eri ubrzanja, a jedini način preživljavanja je kretanje brzo poput rijeke.

Znanost proširuje naše vidike i čini nas građanima svijeta, rekao je Puljak i pozvao sve mlade ljude da budu znanstvenici, dijele znanje i neprestano istražuju.

3MT natjecanje pružilo je studentima priliku za istraživanje kako bi razvili svoje akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine objašnjavajući svoja istraživanja publici izvan njihovog područja djelovanja.

– Izuzetno smo ponosni što smo okupili toliko mladih u Bosni i Hercegovini. Istraživači i upoznali javnost sa svojim radom. Nadamo se da će ovo natjecanje svima poslužiti kao inspiracija i pokazatelj da se nauka i trud uvijek isplate, te da Bosna i Hercegovina ima ogroman istraživački potencijal, s kojim nažalost nismo dovoljno upoznati, rekli su organizatori natjecanja.

Natjecanje je organizirano prvi put u BiH i stvorilo je temelje za naredne korake ka promociji znanosti i važnosti znanstvenog istraživanja. Organizatori su najavili da će se 2021. godine održati natječaj za studente preddiplomskih i magistarskih studija, a 2022. je ponovno rezerviran za doktorante.

Kompletnu ceremoniju možete pogledati ovdje.