На првом 3МТ такмичењу учествовало је 70 студената поријеклом из БиХ са еминентних универзитета из 21 земље широм свијета

Проглашењем побједника и додјелом вриједних новчаних награда на онлине свечаној церемонији, завршено је прво 3МТ такмичење у Босни и Херцеговини, које је окупило 70 босанскохерцеговачких студената докторских студија са еминентних универзитета из 21 земље широм свијета.

Такмичење је трајало четири мјесеца, а организовала га је Фондација будућности у БиХ, у сарадњи са Асоцијацијом за напредак науке и технологије, Босанскохерцеговачко-америчком академијом наука и умјетности и Босана фондацијом. Такмичари су имали задатак да припреме видео презентацију од три минуте.

О најбољима је одлучивао стручни жири којег су чинила 22 бх. стручњака, професори са свјетских универзитета, научници-истраживачи.

Прво мјесто и новчану награду у износу од 3.000 еура освојио је Нуџеим Селимовић са Универзитета у Цириху.

Друго мјесто и 2.000 еура припало је Алмиру Аљовићу са Лудвиг Максимилиан универзитета у Минхену.

Треће мјесто и 1.000 еура освојила је Емина Шуње која свој докторски студиј обавља паралелно на универзитетима у Антwерпу и Сарајеву. Подијељене су и утјешне награде, па су такмичари од 6. до 10. мјеста освојили по 200 еура, а од 11. до 18. по 100 еура. Укупан новчани износ подијељен студентима је 20.000 КМ.

Презентације такмичара посљедњи мјесец биле су доступне и на YоуТубе каналу Фондације будућности у БиХ гдје је публика кликом на “лике” могла гласати и одабрати свог побједника. Највише “ликеова” освојила је Зерина Куртовић са Каролинска института у Шведској.

На свечаној церемонији окупљеној маси у улози госта предавача обратио се професор са сплитског универзитета Ивица Пуљак, познати научник, члан тима који је открио Хиггсов бозон.

– Овај пројекат је свјетска ниво, а разум, наука и хуманизам су osnove свијета. Данас живимо у ери убрзања, а једини начин да преживимо је да се крећемо брзо као ријека. Наука нам шири видике и чини нас грађанима свијета, изјавио је Пуљак и позвао све младе људе да буду научници, дијеле знање и константно истражују.

Такмичење 3МТ пружило је студентима могућност истраживања како би развили своје академске, презентацијске, истраживачке и комуникацијске вјештине објашњавајући своја истраживања публици која није из њихове области дјеловања.

– Изузетно смо поносни што смо окупили оволики број младих бх. Истраживача и упознали јавност са њиховим радом. Надамо се да ће ово такмичење свима послужити као инспирација и показатељ да се наука и труд увијек исплате, и да Босна и Херцеговина има огроман истраживачки потенцијал, са којим нажалост нисмо довољно упознати, изјавили су организатори такмичења.

Такмичење је по први пут организовано у БиХ и креирало је темеље за сљедеће кораке ка промоцији науке и значају научног истраживања. Организатори су најавили да ће у току 2021. бити уприличено такмичење за студенте додипломских и магистарских студија, а 2022. година је поново резервисана за студенте докторских студија.

Комплетну церемонију можете погледати овдје.