I ove godine Bosansko akademsko društvo u Austriji nastavlja tradicionalno obilježavanje godišnjice potpisivanja Povelje bana Kulina, 29. avgusta 1189. godine, kao rođendan Bosne i Hercegovine.

Kolektivno pamćenje vezalo je početak Bosne za Kulina bana. O tome svjedoči poslovica “Od Kulina bana do današnjeg dana”, koja se javlja u više varijacija, ali u svakoj izražava uvjerenje da Bosna počinje s Kulinom.

Svaki je početak sretan, pun, intenzivan, uključujući i onaj koji Bosnu veže za Kulina, o čemu govori poslovica „Od Kulina bana i sretnijeh dana“.

To nije slučajnost, jer se prvi dokument odnosi na Kulina bana, koji svjedoči o neovisnosti i suverenost zemlje Bosne – povelju kojom on omogućava dubrovačkim trgovcima da slobodno trguju na bosanskim područjima.

Ako je povijest odraz vremena, moglo bi se reći da s Kulinom Bosna ulazi u povijest. Zato je izuzetno važno sačuvati i obnoviti sjećanje na Kulina, zaboraviti na njega značilo bi zaboraviti svoje početke i sebe samoga.

Ove godine planirano je obilježavanje ovog dana na outdoor manifestaciji, ali zbog trenutne situacije, konačni program i sudionici skupa, kao i mogući broj posjetitelja, organizatori će objaviti početkom rujna.

Između ostalog, planira se izbor najboljeg studenta bosanskog porijekla na austrijskim sveučilištima. Dodjela ove tradicionalne nagrade “GBAA award” održat će se 3. listopada 2020. godine.