• Bosanski
  • Hrvatski
  • Српски
  • Dijaspora za razvoj – Opis lokalnih projekata po jedinicama lokalne samouprave

    Jedinice lokalne samouprave u BiH

    01/08/2017

    U toku

    U okviru druge komponente projekta „Uključivanje koncepta migracija i razvoja u odgovarajuće politike, planove i aktivnosti u Bosni i Hercegovini: ”Dijaspora za razvoj „(D4D) koji je zajednička inicijativa Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH), Veleposlanstva Švicarske, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH u svibnju 2017. godine, otvoren je javni poziv za 10 partnerskih jedinica lokalne samouprave-JLS (Jajce, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Maglaj, Nevesinje, Posušje, Prijedor, Sanski Most i Velika Kladuša) za operacionalizaciju svojih prioritetnih razvojnih projekata u suradnji s dijasporom. Sporazumi o provedbi projekta potpisani su 4. srpnja 2017. godine, sa svih deset jedinica lokalne samouprave. Provedba projekta je u tijeku, te će u konačnici rezultirati otvaranjem 99 novih radnih mjesta, povećanjem prihoda od poljoprivrede za 185 domaćinstava, tri nove investicije i otvaranje 12 novih usluga za dijasporu. Početkom 2018. godine, nakon uključivanja koncepta migracije za razvoj u strateškim dokumentima, slični projekti će biti podržani i u drugih pet JLS sudionica projekta (Bijeljina, Bratunca, Lopare, Zenica i Žepče).

    Grad Tuzla

    Naziv projekta: Unapređenje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje uz podršku dijaspore

    Cilj projekta: Opći cilj projekta je unapređenje konkurentnosti i jačanje ljudskih kapaciteta poljoprivrednih proizvođača u partnerstvu sa dijasporom i unapređenje institucionalne saradnje sa dijasporom kroz rekonstrukciju web stranice i uspostavljanje javne usluge za dijasporu.

    Partneri: PZ Agropromet Tuzla, Letzgrow trading Luksemburg (partner iz dijaspore)

    Kratki opis projekta: Projekat je koncipiran kroz dvije komponente:

    1. Unapređenje institucionalnih mehanizama i alata za saradnju sa dijasporom
    2. Prenos znanja i povećanje prihoda od poljoprivrede u saradnji sa dijasporom

    Očekivani rezultati:

    • Kreirana i provedena dva programa stručnog usavršavanja za 21 poljoprivrednog proizvođača na teme regenerativna agrikultura i organske proizvodnje visokonutricione hrane.
    • Kreiran i proveden program treninga za trenere za 3 inžinjera poljoprivrede na temu osnivanje i upravljanje  malim farmama.
    • 21 poljoprivredni proizvođač opremljen opremom za proivodnju ljutih paprika.
    • Rekonstruisano skladište za prijem i skladištenje otkupljenih gotovih proizvoda
    • Poljoprivredna zadruga Agropromet Tuzla opremljena opremom za pakovanje i distribuciju gotovih proizvoda.
    • Rekonstruisana zvanična web stranica Grada Tuzle sa ugrađenim modulom za dijasporu i uspostavljena jedna e-usluga za dijasporu.

    Općina Žepče

    Naziv projekta: RAST zaJEDNO sa dijasporom

    Cilj projekta: Opći cilj projekta je unapređenje kapaciteta  lokalne uprave i stvaranje uslova za uvođenje institucionalnog pristupa u saradnji sa dijasporom na temelju strateškog okvira (uključujući uvođenje novih e-usluga za dijasporu, kao i jačanje poslovne saradnje sa dijasporom), te jačanje lokalnih kapaciteta u metalnom sektoru, tačnije u industriji aluminijske stolarije.

    Partneri: Marić projekti,  Wegoma GmbH Technik Germany i Rehau Unlimited Poylimer Solution Germany (stručnjaci iz dijaspore)

    Kratki opis projekta: Projekat je podijeljen u dvije logičke cjeline:

    1. Stvaranje i unapređenje uslova za uspostavu institucionalnog pristupa u radu sa dijasporom
    2. Prenos znanja i vještina iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta

    Očekivani rezultati:

    • Prikupljeni podaci o dijaspori u saradnji sa mjesnim zajednicama i integrisani u predloženu bazu podataka o dijaspori (razvijena u sklopu D4D projekta).
    • Rekonstruisana općinska web stranica i uspostavljene dvije usluge za dijasporu (e-matičar i e-poslovni asistent).
    • Održan poslovno-investicijski forum sa poslovnom dijasporom.
    • Kreiran i proveden program stručnog usavršavanja za 10 osoba: 7 kandidata/kinja na poslovima montera ALU i PVC stolarije, te 3 kandidata/kinje administrativnim i komercijalnim poslovima, od čega će najmanje 6 osoba (2 žene) biti zaposleno u firmi Marić projekti.

    Grad Zenica

    Naziv projekta: Podrška zapošljavanju u metaloprerađivačkoj industriji u Gradu Zenici u saradnji sa dijasporom

    Cilj projekta: Opći cilj projekta je jačanje ljudskih kapaciteta u metaloprerađivačkoj industriji u partnerstvu sa dijasporom i unapređenje institucionalne saradnje sa dijasporom kroz promociju strateškog okvira saradnje sa dijasporom.

    Partneri: Fuel Boss, FB Mont Slovenija

    Kratki opis projekta: Projekat je koncipiran kroz dvije komponente:

    1. Unapređenje institucionalnih mehanizama i alata za saradnju sa dijasporom
    2. Prenos znanja i stvaranje novih radnih mjesta u saradnji sa dijasporom

    Očekivani rezultati: Projektom se planiraju sljedeći rezultati:

    • Kreirana i provedena dva programa stručnog usavršavanja za potrebe poslova zavarivača i bravara/cjevara koji će pohađati 40 mladih i nezaposlenih osoba, od kojih će najmanje 15 dobiti stalno zaposlenje u firmi.
    • Organizovan promotivni događaj na kojem će se promovisati strateški koncept saradnje sa dijasporom putem definisanja i predstavljanja investicionih i poslovnih prilika u gradu Zenici.
    • Prikupljeni podaci o dijaspori, s posebnim akcentom na poslovnu dijasporu i integrisani u predloženu bazu podataka o dijaspori (razvijena u sklopu D4D projekta).
    • Rekonstruisana zvanična web stranica Grada Zenice sa ugrađenim modulom za dijasporu i e-uslugom za dijasporu.

    Općina Ključ

    Naziv projekta: Razvoj tržišta rada u partnerstvu s dijasporom

    Vremenski okvir: kolovoz 2017. – srpanj 2018. godine

    Partneri: S.E.C. Ključ d.o.o., KOFIX d.o.o., TEA DRVOSTIL d.o.o., Služba za upošljavanje Unsko-sanskog kantona, Radio Ključ

    Očekivani rezultati: Obuka za 15 neuposlenih osoba, stvaranje šest novih radnih mjesta, uspostava Ureda za dijasporu, emitiranje radio-programa za dijasporu i održavanje B2B susreta u okviru „Dani dijaspore”.

    Informacije o projektu: Projektom je predviđen prijenos znanja, vještina i tehnologije u suradnji s dijasporom, što će rezultirati povećanjem konkurentnosti neuposlenih osoba na lokalnom tržištu rada i upošljavanje šest mladih u okviru privatnih tvrtki koje su pokrenute sredstvima iz dijaspore  S.E.C. Ključ d.o.o., KOFIX d.o.o. i ČAJA DRVOSTIL d.o.o. Također, projektom se planira osnovati Ured za dijasporu, organizacija poslovno-investicijskog foruma sa dijasporom, kao i emitiranje radio-emisije za dijasporu kako bi se stvorila kontinuirana institucionalna suradnja i izgradnja povjerenja.

    Općina Laktaši

    Naziv projekta: Diaspora u Laktašima u kroz gospodarstvo i kulturu

    Vremenski okvir: kolovoz 2017. – srpanj 2018. godine

    Partneri: Turistička organizacija općine Laktaši, šest privatnih tvrtki, predstavnici dijaspore

    Očekivani rezultati: Otvaranje najmanje 11 radnih mjesta, otvaranje barem jedne registrirane djelatnosti (kućna radinost) u području ženskog poduzetništva, obuke za najmanje 20 žena, organizacija B2B susreta u okviru „Dani dijaspore” i organizacija sajma „Laktaši etno 2017”.

    Informacije o projektu: Projekt će dati poticaj i promicati poslovnu suradnju s dijasporom kroz pružanje izravne potpore uspješim tvrtkama koje se razvijaju i povećavaju broj uposlenih u suradnji s dijasporom, ekonomskom osnaživanju žena iz okolnih sela kroz organizaciju treninga i podrške ženskom poduzetništvu, kao i organiziranje događanja kao što su ekonomski forum “Dani dijaspore” i sajam “Laktaši etno 2017”. Sve planirane aktivnosti su usmjerene na stvaranje poslovne suradnje i povećanje prihoda lokalnog stanovništva kroz ekonomske veze sa dijasporom, kao i kulturnu suradnju mladih iz Laktaša i mladih iz dijaspore.

    Općina Ljubuški

    Naziv projekta: Povezivanje domaćih poljoprivrednika s dijasporom

    Vremenski okvir: Kolovoz 2017. – srpanj 2018. godine

    Partneri: Predstavnici dijaspore, poljoprivredna zadruga Plodovi zemlje

    Očekivani rezultati: Rast prihoda 185 članova poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje za najmanje 20%, trening za članove zadruge, osnovan e-usluge za dijasporu i poboljšana web stranica općine s platformom za dijasporu.

    Informacije o projektu: Provedba projekta će pridonijeti povećanju konkurentnosti na tržištu krumpira (članovi poljoprivrednih zadruga Plodovi zemlje) kroz održavanje pet stručnih osposobljavanja, pod mentorstvom stručnjaka iz dijaspore, na temu integriranog pristupa proizvodnji u skladu s normama Europske unije. Također, Općina Ljubuški će poboljšati svoju web stranicu posebnom platformom za dijasporu u kojoj će članovima dijaspore biti dostupne usluge e-matičar, različiti obrasci i zahtjevi, a sve u svrhu jačanja usluga Općine Ljubuški za dijasporu.

    Općina Maglaj

    Naziv projekta: Općina Maglaj i dijaspora – zajedno za razvoj

    Vremenski okvir: Kolovoz 2017. – srpanj 2018. godine

    Partneri: Mješovita srednja škola Maglaj, Fine Life Group d.o.o. Maglaj, Bontex d.o.o. Maglaj

    Očekivani rezultati: Obuka za 20 kandidata u dva centra za obuku, otvaranje najmanje 11 novih radnih mjesta, uspostavljanje platforme za dijasporu i online aplikacije za upis dijaspore na službenoj web stranicami.

    Informacije o projektu: Projekt uključuje prijenos znanja i vještina u dvije lokalne tvrtke (Fina Život Group doo Maglaj i Bontex doo Maglaj), pod mentorstvom dijaspore i profesora Mješovite srednje škole Maglaj, koji će rezultirati stvaranjem novih radnih mjesta. U cilju poboljšanja institucionalne sposobnosti u smislu suradnje s dijasporom, planirano je šaltera za dijasporu, kao i rekonstrukcija službene web stranice Općine Maglaj, uključujući platformu za dijasporu i on-line prijave za registraciju dijaspore u registar dijaspore.

    Općina Nevesinje

    Naslov projekta: Poboljšanje opsega i kvalitete usluga koje pruža bolnica Nevesinje kroz suradnju s dijasporom

    Vremenski okvir: Kolovoz 2017. – srpanj 2018. godine

    Partneri: Bolnica Nevesinje, Udruga Nevesinjaca u Beogradu

    Očekivani rezultati: Održavanje specijalističke obuke za dvije medicinske ekipe od 11 članova, upošljavanje 6 liječnika specijalista, održavanje B2B susreta unutar “Nevesinjske olimpijade”, povećanje prihoda u lokalnim hotelijerskim i ugostiteljskim objektima.

    Informacije o projektu: Projekt će pružiti prijenos specijalističkih medicinskih znanja i novih tehnologija, uz mentorstvo stručnjaka iz dijaspore predvođene prof. dr. Predragom Peškom, u svrhu lokalnog gospodarskog razvoja i razvoja ljudskog kapitala, što će rezultirati upošljavanjem 6 novih liječnika specijalista. Neizravno, projekt će rezultirati povećanjem prihoda od zdravstvenog turizma za lokalne ugostiteljske i hotelske djelatnike.

    Općina Posušje

    Naziv projekta: Posušje i dijaspora za budućnost s CNC tehnologijama
    Vremenski okvir: Kolovoz 2017. – srpanj 2018. godine
    Partneri: TOKIĆ d.o.o Hrvatska, Srednja strukovna škola Posušje
    Očekivani rezultati: Uspostavljanje formalnog nastavnog plana i programa za obuku CNC operaterstvo, osposobljavanje trenera CNC operatora, osposobljavanje za 20 mladih neuposlenih osoba za operatere CNC-a (najmanje 7 žena), upošljavanje najmanje 6 mladih, pokretanje greenfield ulaganja u Posušje.

    Informacije o projektu: Projektom se planira dugoročno pripremiti općina Posušje za buduće ulagače u smislu stvaranja i pristupa kvalificiranoj radnoj snazi deficitarnoj na tržištu BiH, a konkretno za zanimanje CNC operator. Projekt će se provoditi kroz suradnju s privatnom tvrtkom iz dijaspore TOKIĆ d.o.o. koja će pokrenuti greenfield investiciju u Posušju, a koja ima poslovne kontakte s proizvođačima auto opreme koji su također potencijal za ulaganje u Posušje.

    Grad Prijedor

    Naziv projekta: Partnerstvo dijaspore  i Grada Prijedora u funkciji razvoja lokalnog gospodarstva
    Vremenski okvir: Kolovoz 2017. – srpanj 2018. godine
    Partneri: CROMEX d.o.o., Agencija za ekonomski razvoj Grada “PREDA-PD”
    Očekivani rezultati: Obuka za sedam mladih neuposlenih osoba, stvaranje četiri nova radna mjesta, održavanje B2B susreta i razvoj web platforme za dijaspore.

    Informacije o projektu: Grad Prijedor će uspostaviti model suradnje između dijaspore i lokalne zajednice u partnerstvu s razvojnom agencijom Preda-PD, a kroz prijenos znanja putem dijaspore, gđe Suade Ramić, osigurati nova radna mjesta u tvrtki Cromex d.o.o., koja je osnovana kao izravna investicija dijaspore , Također, projektom će se stvoriti web platforma PrijedorDEV, koja će povezati poslovnu dijaspu s lokalnim gospodarstvom i organizirati poslovni forum za dijasporu Prijedora s lokalnim gospodarstvenicima.

    Općina Sanski Most

    Naziv projekta: Poboljšanje kvalitete radne snage u sektoru obrade metala u suradnji s dijasporom

    Vremenski okvir: Kolovoz 2017. – srpanj 2018. godine

    Partneri: REMUS Innovation d.o.o., CNC Lab d.o.o.

    Očekivani rezultati: Obuka za 45 neuposlenih mladih, stvaranje 25 novih radnih mjesta i izrada registra poslovne dijaspore u suradnji s lokalnim zajednicama.

    Informacije o projektu: Projektom se predviđa unaprjeđenje tehničkih kapaciteta i prijenos znanja i tehnologija u specijaliziranim metalskim zanimanjima u suradnji s dijasporom. S druge strane, REMUS Innovation d.o.o. i CNC Lab d.o.o, koji imaju izravnu vezu s dijasporom, uposlit će ukupno 25 najbolje rangiranih vježbenika (15 Remus Innovation doo i 10 CNC Lab d.o.o.). Projekt također predviđa izradu baze ključnih osoba iz dijaspore, u suradnji s lokalnim zajednicama s područja Sanskog Mosta.

    Općina Velika Kladuša

    Naziv projekta: Pokretanje razvojnih aktivnosti Općine Velika Kladuša u suradnji s dijasporom

    Vremenski okvir: Kolovoz 2017. – srpanj 2018. godine

    Partneri: Komunalije d.o.o. Velika Kladuša, MBH Trans d.o.o., građani iz dijaspore, Sportski savez Općine Velika Kladuša

    Očekivani rezultati: Trening i upošljavanje najmanje 20 neuposlenih osoba, mladih i žena, osnivanje start-up programa za mlade u suradnji s dijasporom koji će rezultirati s tri poslovne ideje, organizacija Prvog svjetskog prvenstva dijaspore iz općine Velika Kladuša u malom nogometu, stvaranje Strategije komunikacije s dijasporom.

    Informacije o projektu: S partnerskim djelovanjem lokalne zajednice i dijaspore, predviđena je potpora općini Velika Kladuša kroz prijenos znanja i mentorstvo dijaspore koja vodi do upošljavanja najmanje 20 neuposlenih osoba u izvozno orijentiranom pogonu za pletenje specijaliziranog namještaja (10), kao i dispečerskoj tvrtki (10) čiji su osnivači osobe iz dijaspore koji rade na američkom tržištu. Također, projekt je planirana provedba start-up programa za mlade u suradnji s dijasporom, organizacija Prvog svjetskog prvenstva dijaspore iz općine Velika Kladuša u malom nogometu, te poboljšanje institucionalnog sustava komunikacije s dijasporom kroz izradu Strategije komunikacije s dijasporom koja će definirati način komunikacije između lokalne vlasti i dijaspore.

     

     

    DOKUMENTI/FAJLOVI

    Nema dodatnih dokumenata ili fajlova

    Pitajte nas