U okviru projekta “Prenos prenos znanja, vještina i iskustava iz iseljeništva/dijaspore u institucije i javne ustanove u Bosni i Hercegovini“ Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, na Sveučilišnom kliničkom centru u Tuzli, kao instituciji prijema, u periodu od 21. do 25. listopada 2024.godine na prenosu znanja je angažirana prof. dr Zada Pajalić iz Norveške.

Prof. Pajalić  će tijekom svog angažmana održati niz edukativnih predavanja i workshopova unutar edukacije pod nazivom ”Zdravstvena pismenost, digitalizacija u medicini, artificijalna inteligencija u medicini, medicinski tretmani i kućna njega, kućna njega i audiovizualni monitoring iz oblasti medicine”. Svoje bogato znanje i iskustvo stečeno u nordijskim zemljama i svijetu prenijeti će na više od 100 zaposlenika UKC Tuzla, uključujući medicinske sestre, doktore medicine, kao i nemedicinski kadar.

U svojoj bogatoj profesionalnoj karijeri, profesorica Pajalić je obnašala brojne visoke pozicije na sveučilištima i zdravstvenim ustanovama u Švedskoj i Norveškoj, uključujući trenutno poziciju prodekanese za istraživanje, razvoj i inovacije na Sveučilištu Jugoistočne Norveške, te prethodnu  poziciju redovne profesorice zdravstvenih studija na VID Sveučilištu u Oslu. Autorica je i koautorica brojnih znanstvenih i stručnih radova, mentorica na više doktorskih radova, te članica brojnih stručnih tijela u europskim projektima uključujući nedavni izbor u članstvo Savjetodavnog odbora u europskom projektu RES-Q+ čiji je cilj poboljšati kvalitetu skrbi za pacijente s moždanim udarom, spasiti živote pacijenata i smanjiti troškove zdravstvene zaštite.