Nastavljajući dobre prakse i aktivnosti sa bosanskohercegovačkim iseljeništvom, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je 2023. godine putem Javnog poziva dodijelilo grant potpore jedinicama lokalne samouprave za implementaciju Politike o suradnji s iseljeništvom. U nizu pozitivnih priča koje su nastale zahvaljujući sredstvima Ministarstva, te kreativnosti i zalaganjem lokalnih zajednica, izdvaja se  Općina Jajce. Naime, ova općina ugostila je djecu iz dijaspore u ljetnoj školi “Svoj na svome”, koja je namijenjena djeci i mladima iz dijaspore, a ima za cilj pružiti jedinstveno iskustvo druženja uz učenje bosanskog jezika, upoznavanje bosanskohercegovačke kulture i tradicije, te stvaranje trajnih prijateljstava i veza sa mjestom podrijetla.

U cilju afirmisanja privrednog potencijala naše zemlje i njegovanja veza sa Bosancima i Hercegovcima koji danas žive van granica BiH,  Općina Travnik je realizovala manifestaciju ‘Dani dijaspore’ koja je održana od 28.07.2024. do 04.08.2024. u Travniku. Upriličene su kazališne predstave, promocije knjiga, različite izložbe, okrugli stolovi i radionice.

Trodnevni kamp za mlade pod nazivom „Slušajmo srcem svoj grad“ koji je trajao od 26.7. do 28.7.2024. godine organizirala je Općina Kladanj u partnerstvu sa NGO „i-dijaspora“ Kladanj, JP „Karaula“ d.o.o. Kladanj, Športskim savezom općine Kladanj, italijanskom nevladinom organizacijom „CISP“ i KUD “Mladost” Kladanj. koji je ove godine okupio 56 učesnika iz BiH, Danske, Njemačke, Italije i Austrije. Manifestacija je imala za cilj da poveže djecu BiH i dijaspore, da se upoznaju, razmijene iskustva i da kroz edukativne radionice i sportsko – rekreativni sadržaj upoznaju svoj zavičaj i nešto više saznaju o prirodnom i kulturno-povjesnom bogatstvu svoje domovine.