Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH trenutno radi na prikupljanju novih i ažuriranju prije prikupljenih podataka o stručnjacima u iseljeništvu iz Bosne i Hercegovine s ciljem unapređenja znanja i boljeg razumijevanja iseljeništva, pružanja kvalitetnijih usluga, razvijanja različitih oblika suradnje BiH s iseljeništvom, međusobne suradnje unutar iseljeništva, te većeg uključivanja iseljeništva u društveno-ekonomski život BiH.

U svrhu razvijanja znanstvene i poslovne suradnje i realizacije tekućeg projekta prijenosa znanja stručnjaka iz iseljeništva/dijaspore u BiH, uspostavljena je i posebna Evidencija znanstvenog i poslovnog iseljeništva i istaknutih pojedinaca u iseljeništvu iz BiH. Upis u Evidenciju znanstvenog i poslovnog iseljeništva i istaknutih pojedinaca u iseljeništvu iz BiH je dobrovoljnog karaktera a vrši se popunjavanjem i dostavom jednog od obrazaca: Obrazac 1: Znanstveno iseljeništvo; Obrazac 2: Poslovno iseljeništvo ili Obrazac 3: Istaknuti pojedinci.
Uz popunjen odgovarajući obrazac, prilaže se biografija nositelja podataka, a za znanstveno iseljeništvo i lista objavljenih znanstvenih i stručnih radova.

Pravilnik o evidenciji znanstvenog i poslovnog iseljeništva i istaknutih pojedinaca u iseljeništvu iz Bosne i Hercegovine s aneksima nalazi se na sljedećoj poveznici: https://dijaspora.mhrr.gov.ba/kategorija-dokumenata/pravni-dokumenti/.

Ministarstvo poziva znanstveno i poslovno iseljeništvo te istaknute pojedince u iseljeništvu iz Bosne i Hercegovine da popune obrasce prijave za evidenciju i dostave ih na email adresu marijana.knezevic@mhrr.gov.ba ili selma.cvorak@mhrr.gov.ba.

Pozivaju se i stručnjaci iz iseljeništva čije podatke Ministarstvo već posjeduje i s kojima ima dugogodišnju suradnju da popune obrasce čime će se izvršiti ažuriranje njihovih podataka.

Službeni poziv Ministarstva se nalazi OVDJE
Obrazac 1: Znanstveno iseljeništvo OVDJE
Obrazac 2: Poslovno iseljeništvo OVDJE
Obrazac 3: Istaknuti pojedinci OVDJE