U okviru manifestacije „Dani dijaspore 2024“, u Travniku su 2. kolovoza 2024. godine, održani gospodarski susreti, koji su okupili veliki broj bh. gospodarstvenika iz domovine i dijaspore, na kojima je nazočio i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić.

Ministar Hurtić se obratio gospodarstvenicima i gostima na uvodu u panel sesiju pod nazivom „Suradnja lokalne zajednice i dijaspore za održivo investiranje“, istakavši da je kreiranje politike Bosne i Hercegovine prema iseljeništvu u nadleženosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, te da ekonomija mora biti jedan od najvažnijih stubova suradnje s dijasporom.

-Želim da pohvalim napore mnogih lokalnih zajednica u našoj zemlji, koje organiziraju posebne manifestacije i susrete s dijasporom. Mnoge lokalne zajednice imaju zadužene službe ili zaposlenike u službama, koji su naležni za suradnju s dijasporom. Istovremeno, MLJPI BiH, polazeći od Politike o suradnji s iseljeništvom usvojene 2017. godine, realizira aktivnosti na jačanju kapaciteta općina i gradova za suradnju s dijasporom i njenog doprinosa razvoju BiH. Posebnu važnost za dijasporu imaju lokalne zajednice. U praksi se pokazalo da je suradnja s dijasporom izrazito važna, efikasna i vidljiva kada se odvija na lokalnoj razini, kazao je ministar Hurtić, dodajući da MLJPI u okviru memoranduma o suradnji koji su potpisani s više od 70 općina i gradova u cijeloj zemlji, uključujući i Travnik, pruža potporu jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave za suradnju s dijasporom.

Istakao je da je MLJPI BiH prošle godine, između ostalih, dodijelilo i Travniku grant sredstva za implementaciju Politike o suradnji s iseljeništvom u iznosu 10.000 KM iz koga se sufinancira projekt „Dani dijaspore 2024“, čime država konkretno pomaže jačanje suradnje s dijasporom.

Tijekom obraćanja, ministar Hurtić je naglasio da bh. dijaspora posjeduje ogromne resurse koji mogu doprinijeti razvoj Bosne i Hercegovine, čemu svjedoče godišnji osobni transferi koji iznose nekoliko milijardi KM, ali i veliki interes i sve češći primjeri investicija iz dijaspore.

Na kraju, osvrnuo se na projekt Prijenos znanja iz dijaspore u institucije i javne ustanove u Bosni i Hercegovini, kojeg realizira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a čiji cilj je dolazak stručnjaka iz dijaspore koji prenose svoja znanja i iskustva kolegama, ali i studentima i učenicima. Ministar Hurtić je najavio da će u siječnju 2025. godine biti objavljen novi javni poziv, te pozvao zainteresirane da se prijave, čime se pomaže razvoj naše zemlje i daje doprinos unapređenju određenih oblasti.