Više od 100 poduzetnika iz bh. dijaspore u Njemačkoj okupilo se ovog tjedna u Berlinu kako bi se povezivali, razvijali strategije i istraživali nove prilike za ulaganja u svoju domovinu. Događaj je organiziran uz podršku Vlade SAD-a i dio je stalnog rada USAID-ovog projekta “Diaspora Invest” na jačanju poslovne suradnje između Bosne i Hercegovine i njene dijaspore.

Uvaženi članovi bh. dijaspore u Njemačkoj i partneri USAID-ovog projekta Diaspora Invest događaj su iskoristili za dinamičnu raspravu o impresivnim rezultatima ulaganja u bh. kompanije i prilikama za povezivanje i ulaganja u lokalne kompanije.

Predstavljene su i aktivnosti Projekta, uključujući partnerstvo s 30 općina širom BiH kako bi dodatno promovirali angažman dijaspore. Događaju je prisustvovao i Damir Arnaut, ambasador BiH u Njemačkoj, pozdravivši inicijativu za produbljivanje veza između dijaspore i domovine.

“Vrijeme je da pišemo novo poglavlje priče o Bosni i Hercegovini, koje će našu zemlju prikazivati kao poslovnu destinaciju”, zaključuje Alijagić.

Njemačka, dom jedne od najvećih zajednica bh. dijaspore u svijetu, neposredno je iskusila gospodarsku korist od bh. inovativnosti i poduzetništva. USAID-ov projekt Diaspora Invest sada nastoji iskoristiti uspjeh, znanje i vještine stečene u inostranstvu za brži i bolji gospodarski razvoj BiH.

Projekt je do danas podržao 66 novih kompanija koje su u zemlji osnovali investitori bh. podrijetla iz Njemačke, a te kompanije su uložile više od 40 milijuna KM u BiH, otvarajući više od 850 radnih mjesta širom zemlje.

Tijekom panel diskusije, Amar Begović, Elvir Bećirović, Amela Malja i Amra Kötschau-Krilić, razgovarali su o različitim aspektima održavanja poslovnih i društvenih veza između dijaspore u Njemačkoj i BiH.

“Sustavno uvezivanje je od strateške važnosti za stvaranje preduvjeta za održiv povratak dijaspore. Dijaspora igra važnu ulogu u stvaranju drugačijeg ambijenta, gdje će ljudi prepoznati našu zemlju kao atraktivno mjesto za rad, život i ulaganja”, izjavio je Amar Begović, jedan od osnivača Circuit Business Consultinga, kompanije koja spaja zapadni Balkan i njemačko tržište s fokusom na automobilsku industriju.

“Cilj nam je uspostaviti veze između Njemačke i BiH kroz blisku suradnju s renomiranim domaćim kompanijama iz sektora proizvodnje namještaja i unutrašnjeg dizajna koje uživaju odličnu međunarodnu reputaciju. Ta suradnja obogaćuje kulturu obje zemlje i služi kao izvor novih ideja i inovativnih rješenja. Uživamo raditi s onima koji poštuju i zadovoljavaju zahtjeve njemačkog tržišta, što uključuje visoke standarde kvaliteta, održivost, inovativan dizajn, funkcionalnost i usklađenost s propisima”, pojašnjava Amela Malja iz berlinske kompanije Unique Factory.

Na događaju je predstavljen i rad Bosnia and Herzegovina Futures Foundation, partnera skupa u Berlinu, gdje su prikazani pozitivni rezultati društvenog angažmana dijaspore u BiH.

Izvor: Klix.ba