Kako se približavamo 11. srpnju, najtužnijem datumu u modernoj povijesti BiH, Bosanci i Hercegovci širom Australije započeli su komemorativne svečanosti kojima odaju počast žrtvama srebreničkog genocida. Pošto je nedavno Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju o obilježavanju 11. srpnja kao Međunarodnog dana refleksije i komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, svakako da je ova 29. godišnjica najveće bosanske tragedije dobila pojačanu notu dostojanstva i obveze čuvanja da se nikada ne zaboravi, i da se nikome i nikada ne ponovi. Vremenom, Srebrenica je postala simbolom stradanja svih nedužno ubijenih tijekom bosanskog rata. Programi komemoracije održavaju se ovih dana u svim većim gradovima Australije, u Melbourne-u, Sydney-u, Perth-u, Adelaide-u, Brisbane-u i u zgradi bosanskog konzulata u Canberri. O događajima su govorili Senada Suljagić, vijećnice općine Brimbank Victoria Borg i Virginia Takos, Amela Ademi, Dženita Čengić, Muhamed Merdžanić i Nj. E. veleposlanik BiH za Australiju i Novi Zeland, gospodin Kemal Muftić.

U subotu, 6. srpnja, u društvenoj sali Bosanskog islamskog centra “Deer Park”, na zapadnoj strani Melbournea, novoosnovana asocijacija “Djeca Srebrenice” (Children of Srebrenica) priredila je komemorativni skup s kojeg je poslana snažna poruka mira. Tokom komemoracije, dijeleći životne priče preživjelih i onih koji su izgubili svoje voljene u srpnju 1995. godine u Srebrenici, kroz galeriju slika i predmeta voljenih, te spiskom imena svih 8372 ubijenih, prikazana je istina o genocidu u Srebrenici i cijeloj BiH. Svjedočenja su bila potresna i često prekidana suzama.

“Djeca Srebrenice” su poručili da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici prihvaćena od cijelog svijeta, te da je njihov zadatak da ne zaborave, upoznajući Australce i mlađe generacije s tragedijom Srebrenice, i da pričanje o Srebrenici bude opomena da se treba boriti istinom kako bi dobro vladalo svijetom.

O suštini asocijacije “Djeca Srebrenice” govorila je tajnica asocijacije, mlada pravnica Senada Suljagić, koja je u Srebrenici izgubila oca i još mnoge članove bliže familije.

“Cilj naše organizacije je da koristimo lekcije iz Srebrenice u borbi protiv mržnje i netolerancije kako bi pomogli izgradnji boljeg i sigurnijeg društva za nas sve… Pamtiti, naučiti i dati potporu su naša glavna tri cilja.”, kazala je gospođa Suljagić i dodala:

“Srebrenica nije samo geografski pojam već simbol našeg kolektivnog bola kao naroda, a na globalnoj razini to je simbol onoga što se može dogoditi bilo gdje u svijetu kada moć i mržnja egzistiraju bez limita. Imamo poruku za one koji su također stradali u ratu: od Prijedora do Foče, od Zvornika do Višegrada i svih mjesta u BiH, a to je da se sjećamo i vaših najmilijih, jer je Srebrenica simbol i vašeg bola.”

Skupu su nazočile, između mnogih zvanica australijskog političkog i javnog života, vijećnice Općine Brimbank Viktorija Berg I Virdžinija Takos, izrazavajući svoju duboku empatiju sa bolom bosanske zajednice, pružajući im svoju potporu i poštovanje.

O planiranoj komemoraciji na istočnoj strani Melbournea u organizaciji Udruženja preživjelih Srebreničana “Podrinje” govorila je njegova članica Amela Ademi koja je navela posebnost ovogodišnje komemoracije zbog usvojene UN-ove Rezolucije o Srebrenici koja ističe odavanje počasti žrtvama, ali i važnost pamćenja i učenja iz takvih mračnih poglavlja povijesti.

U Novom Južnom Walesu takđer je počeo bogat program obilježavanja sjećanja na Srebrenicu, pod istoimenim nazivom, o kojima je govorila gospođa Dženita Čengić, jedna od nosilaca aktivnosti organizacije ovog značajnog događaja, a radi se o izložbi slika i artefakta u Bosanskom kulturnom centru u Leppingtonu, prikazivanju filma Dr. Ilijaz, mirovnoj šetnji kroz Sydney, te velikoj komemorativnoj svečanosti planiranoj upravo 11. srpnja.
Bosanski kulturno – sportski centar u Perth-u već desetljećima obilježava Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, pa će i ove godine upriličiti dvodnevnu izložbu fotografija o Srebrenici, ali i drugih područja stradanja u Bosni I Hercegovini.
“Ako zaboravimo te gnusne događaje iz prošlosti, onda nismo vrijedni postojanja, jer svi zločini se ponavljaju u slučaju da se oni zaboravljaju”, naglasio je direktor Centra u Perthu, gospodin Muhamed Merdžanić.
Na kraju, veleposlanik BiH u Australiji, gospodin Kemal Muftić je istakao da će veleposlanstvo također organizirati, kao i svake godine, jedan komemorativni skup, gdje će se zvanice i diplomatski kor podsjetiti onoga što je bilo.
“11. srpanj je Dan komemoracije, Dan sjećanja i on ima svoje mjesto kao takav, na dostojanstven način trebamo obilježiti taj dan i sjetiti se onih koji su direktne žrtve, a posredne žrtve smo svi mi, koji dijelimo taj osjećaj stradalnika”, istakao je veleposlanik Muftić.
Bosanci i Hercegovci Australije, još jednom su pokazali da jednim srcem kucaju za voljenu Prvu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.