Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić, posjetio je Univerzitetski klinički centar RS u Banjoj Luci, povodom realizacije programa „Transfer znanja stručnjaka iz dijaspore u javne institucije i ustanove u Bosni i Hercegovini“.

Ministar Hurtić susreo se sa polaznicom ovog programa, specijalistom plastične i rekonstruktivne kirurgije prof. dr.sc. Dražan Erić, koji radi u najvećoj privatnoj klinici “Al Emadi” u Dohi, u Kataru, kao generalni direktor UKC-a prof. dr.sc. Vlad Đajić, te drugi rukovodioci UKC-a.

– Ovo je veliki projekt na koji smo ponosni. Od rujna 2023. Ministarstvo na čijem sam čelu preuzelo je obvezu samostalno realizirati ovaj projekt. Već smo deset stručnjaka iz svijeta doveli u Bosnu i Hercegovinu, kako bi prenijeli znanje, a već ih imamo 40 koji čekaju da dođu u Bosnu i Hercegovinu. Drago mi je da znanje prenosimo širom Bosne i Hercegovine. Nastavit ćemo dalje. Ovom prilikom pozivam sve ravnatelje kliničkih centara, rektore, dekane i druge da stupe u kontakt s našim ljudima u inozemstvu, ispune prijavu i pošalju je Ministarstvu. Naša je dužnost dovesti te ljude.

Također, pozivam studente da prate ova predavanja. Današnja posjeta prof. dr.sc. Erić i njegove današnje operacije u UKC RS dokaz su da se radi o uspješnom projektu, kazao je ministar Hurtić.

Erić je zahvalio ministru Hurtiću i Ministarstvu koji su omogućili realizaciju ovog projekta, istaknuvši važnost prenošenja znanja svojim kolegama u Bosni i Hercegovini.

– Operacija koju ćemo izvesti je kompliciranija, jer pokušavamo napraviti neuromuskularni transfer kod ozljede peronealnog živca, odnosno transfer sa stražnje strane potkoljenice na prednju stranu potkoljenice. To je komplicirana operacija, jer se sastoji od tri operacije. Na UKC-u postoje svi uvjeti, a osoblje na Klinici je izvanredno i neće biti problema”, naglasio je prof. dr.sc. Eric.

Ravnatelj Đajić zahvalio je ministru Hurtiću i dr. Eriću što su krenuli u realizaciju projekta. Istaknuo je kako će od ovog projekta najviše koristi imati pacijenti i građani.

Inače, dr. Tijekom petodnevnog posjeta Erić će izvoditi složene operacije i držati predavanja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Banjoj Luci.

Program prijenosa znanja, koji provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, provodi se od rujna 2023. godine, a do sada su aktivnosti provedene na Sveučilištu u Sarajevu, Sveučilištu u Banjoj Luci, Gradu Sarajevu i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.