U periodu od 23. do 31. svibnja 2024. godine realizira se prijenos znanja vrhunskog stručnjaka u oblasti pijanizma i klavirske pedagogije dr. Dine Mulića, izvanrednog profesora sa Odjela za glazbu Sveučilišta Texas A&M University-Corpus Christi, SAD, na Muzičku akademiju Univerzitetu u Sarajevu u okviru programa Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Prijenos znanja iz iseljeništva u BiH.

 

Dino Mulić je doktorirao glazbenu umjetnost u pijanizmu i pedagogiji na Sveučilištu Wisconsin-Madison u SAD, a dodiplomske i magistarske studije je završio u Sarajevu. Radio je na svim nivoima obrazovanja u BiH i SAD-u pa mu poznavanje oba sustava obrazovanja i rada, standarda i kriterija iz oblasti pijanizma  daje odlično polazište za uporabu i prijenos znanja, vještina i iskustava.

 

Dino je 2010. godine bio osnivač Sarajevo Chamber Music Festival & Institute koji je godinama bio jedan od centralnih događaja u kulturnom životu Sarajeva. Od 2020. godine je pijanista a također i promoter klavira Yamaha.

 

Tijekom svog angažmana na Muzičkoj akademiji dr. Mulić radi sa  studentima klavira – glavnog predmeta iz klasa: red.prof.mr. Višnje Bakalar, red.prof.mr. Dragana Opančića, i izv.prof.mr. Azre Medić.

 

Kao nekadašnji student Muzičke akademije, dr. Mulić je istaknuti alumni, koji će studentima ponuditi model izvrsnosti u djelovanju kao način ostvarenja uspjeha na internacionalnom planu. Njegova ekspertiza u oblasti pijanizma te pedagoškog rada, kao i sudjelovanje u internacionalnom kontekstu visokog obrazovanja i javnog djelovanja, način su širenja stručne i umjetničke perspektive, kako za studente, tako i za nastavno osoblje Muzičke akademije, te način dalje internacionalizacije djelovanja institucije.