Maturalna večer 15. generacije učenika škole bosanskog jezika u Viktoriji

Napisala: Aiša Hadžiahmetović

U večernjim satima 18. prosinca 2020. godine u svečanoj dvorani velebne zgrade Grand Stars Recepton u sjevernoj Altoni u Melbourneu u državi Victoria održana je maturalna večer 15. generacije maturanata bosanskih škola.

Zajedno sa svojim nastavnicima, roditeljima, ostalim učenicima, brojnim gostima, gostima iz VSL-a, Viktorijanske škole jezika, državne australske institucije pod čijim se okriljem izučava bosanski jezik, i veleposlanika BiH u Australiji i Novom Zelandu, gospodina Mirze Hajrića, na vrlo svečan, dostojanstven i radostan način obilježili kraj njihovog školovanja u bosanskoj školi. Kao dio redovnog srednjoškolskog obrazovanja u Australiji, mogli su bosanski jezik odabrati kao izborni predmet, ravnopravno s ostalim izbornim predmetima, polagati ga usmeno i pismeno, a s dobivenim rezultatima upisati željene fakultete i započeti akademsko obrazovanje. Ove godine diplomci iz tri centra u Melbourneu – Noble Parka, Caroline Springsa i Geelonga – putem škole bosanskog jezika održavali su posebne, osobne, tradicionalne, jezične i kulturne veze s Bosnom i Hercegovinom – domovinom svojih roditelja i predaka.

Službeni dio programa otvorila je predsjednica Udruženja nastavnika i roditelja bosanskog jezika i Viktorije Aiša Hadžiahmetović koja je u svom pozdravnom govoru zahvalila prisutnima i svima koji podržavaju školu, omogućivši tako njeno postojanje, te naravno čestitajući maturantima na iznimnom uspjehu. Posebna zahvalnost upućena je roditeljima učenika čija je volja i ustrajnost da djecu pošalju u bosansku školu nadahnjujuća jer ukazuje na ogromnu ljubav koju imaju prema svojoj prvoj domovini – Bosni i Hercegovini i zašto su istinski heroji škole.

Svojim dolaskom iz Canberre maturalnu večer uljepšao je veleposlanik BiH, gospodin Mirza Hajrić, donoseći pohvale iz veleposlanstva za najbolje maturante iz generacije 2019. godine, a to su bili Amela Šabić, Sara Ahmed Nasreen i Mensur Aletic. Također je izrazio zahvalnost roditeljima, učenicima i učiteljima na naporima da kroz školu očuvaju i njeguju vezu s domovinom. O svojim dojmovima s maturalne zabave, veleposlanik je između ostalog rekao:

“Moje je srce zaista puno ove mladosti, ljepote i talenta. Ovo je prekrasna večer i hvala vam što ste mi ispunili srce.”

U ime Viktorijanske škole jezika prisutnima se obratio Dr. Felix Siddell, koordinator iz središta zapadnog dijela Melbournea, ističući važnost očuvanja jezične jedinstvenosti i identiteta, u ovom slučaju bosanskog jezika i kulture, u multikulturalnom australijskom društvu. O svojim dojmovima o samoj večeri rekao je sljedeće:

“Impresioniran sam nivoom jezika maturanata, volim jezike i već sam naučio nekoliko ključnih riječi … ovdje su studenti jezik naučili zajedno sa svojim roditeljima.” Budući da je ova 2020. bila posebna godina, nezapamćena u povijesti čovječanstva zbog poteškoća i izazova kojima još uvijek svjedočimo širom svijeta: pandemija, izolacija, online učenje … učitelji nisu mogli pripremiti djecu za njihov nastup na ceremoniji. Ali su zato prvi put bili glumci i tvorci umjetničkog dijela večeri. Učitelj Sead Makaš iz Geelonga donio je vrlo impresivnu pjesmu Nedžada Ibrišimovića “Bosna”, “Mora” Abdulaha Sidrana zvučala je šokantno u interpretaciji Minete Hadžiavdić, učiteljice iz Plemenitog parka, lakoću i vedrinu pjesme Enesa Kiševića “Ljubavi moja” donio je učitelj Adis i Aiša Hadžiahmetović, učiteljica iz Carolina Springsa, svoje migrantsko iskustvo pretvorila je u nostalgičnu priču “Tuđina”.

Maturantica Adna Kašić izazvala je posebno oduševljenje svojim iskrenim i nadahnutim literarnim zapisom „10 godina u bosanskoj školi“ rekavši da se riječ merak ne može prevesti na engleski jezik, već samo iskusno, i zašto je važno djecu poslati u bosansku školu, njenu majku.

Gospođa Nerma Kašić rekla je: “Djeca nisu imala puno izbora, jer smo to očekivali od njih, a kao roditelji smo ponosni na njih, pokazali su sjajan rezultat.”

Međutim, vrhunac maturalne večeri bila je dodjela diploma i poklona maturantima, kada su se maturantima na vrlo uzvišen i dirljiv način obratile njihove učiteljice Mineta Hadžiavdić, Senad Makaš, a u svom oproštajnom govoru učiteljica Sada Makaš između ostalog je rekla:

 

“Maternji jezik nosi toplinu djetinjstva, slast domovine. Ono što možemo učiniti je ojačati i razviti etnički identitet i kulturnu pripadnost. Dragi maturanti, želio bih isto poželjeti i svojoj djeci. Što god radili u životu, najvažnije je biti iskren, odgovoran i human prema ljudima koji vam se nađu na putu. ”

Na kraju večeri, tj. nakon dodjele zahvalnica i priznanja sponzorima škole i donatorima večeri uz glazbu, ples i pjesmu, svi prisutni zasladili su diplomskom tortom.

Sve u svemu, bila je to večer za pamćenje. U ozračju ljubavi, uzajamnog poštovanja i zahvalnosti, Bosanska škola u Viktoriji pokazala je ne samo dobre organizacijske sposobnosti, već i lice istinske ljubavi u plemenitoj ideji povezivanja australijske i bosanskohercegovačke kulture.

Bivša predsjednica Udruženja nastavnika bosanskog jezika Viktorija Sead Omerović i učenica 4. razreda Centra Caroline Springs, Naida Mutapčić, komentirala je:

“Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati ovakvoj ceremoniji, svi naši dosadašnji rezultati urodili su plodom, svaka čast vama nastavnicima, učenicima, njihovim roditeljima i sponzorima koji su nam pomogli da zajedno provedemo prekrasnu večer. Iako smo daleko od Bosne, Bosna zauvijek živi u nama. ”

Mala Naida o dojmovima večeri: “Jako je dobra.”