Veleposlanstvo BiH u Švedskoj počela je prikupljati spisak državljana BiH koji se trenutno nalaze u Estoniji, Finskoj i Švedskoj, a koji se žele vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Veleposlanica BiH u Švedskoj Elvira Dilberović za Moja BiH kaže da Veleposlanstvo radi u punom kapacitetu, obzirom da Švedska nije uvela oštre restrikcije poput drugih zemalja EU.

– U situaciji pandemije Veleposlanstvo BiH u Stokholmu radi puno radno vrijeme sa strankama, izuzev što je strankama preporučeno da u Veleposlanstvo dolaze sa zaštitnom maskom i rukavicama. Osim toga, Veleposlanstvo je otvorilo dežurne telefone, tako da stranke i poslije 17 sati mogu zvati uposlenike Veleposlanstva. Na web stranici Veleposlanstva postavljaju se ažurirane informacije, sa izvorom iz koje su preuzete, kako bismo naše državljane redovno informirali o situaciji u vezi sa COVID-19, kao i informacijama, preporukama i mjerama koje je donijelo Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, MVP BiH, švedska Vlada , Agencija za javno zdravstvo Švedske, finska Vlada i Granična policija Republike Finske, a koje se tiču i mjera o kretanju putnika i statusa boravka, navela je Dilberović.

Na pitanje koliko se državljani BiH  javljaju za pomoć i koje probleme imaju, Dilberović navodi da su redovno u kontaktu s onima koji se javljaju te da su u ovoj grupi 22 studenta.
– Veleposlanstvo BiH u Švedskoj ima redovne kontakte sa svim državljanima BiH u Švedskoj i Finskoj, među kojima je i 22 studenata sa Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, a koji se u tim zemljama nalaze u sklopu razmjene studenata Erasmus+ programa. Oni se osjećaju dobro, nema zaraženih među njima i nije upitna njihova boravišna dozvola.

Navodi da spisak bh. građana u ovim zemljama, sa svim podacima, redovno ide u Ministartsvo vanjskih poslova.

– Državljani BiH koji se po različitim osnovama nalaze u Švedskoj i Finskoj, uglavnom su nas kontaktirali oko mogućnosti povratka u BiH, te načinima transporta do matične države. Svi koji su izrazili želju za povratkom, upisani su u tabelu koju su mogli preuzeti na web stranici Ambasade. Tabela je redovno ažurirana i slana MVP BiH i Kriznom štabu MVP, objašnjava Dilberović.

Troje državljana BiH, koji imaju i švedsko državljanstvo, zaražena su koronavirusom. Jedna osoba rođena 1961. godine, te jedan mlađi bračni par. Prva pacijentica je dobro, smještena je u bolnici, ali nije na intenzivnoj njezi. Mlađi bračni par je na liječenju kod kuće.

Iako je broj zaraženih sa jučerašnjim danom iznosio  5.446, od toga 429 na intenzivnoj njezi i 282 umrlih, nije ukinuta sloboda kretanja, rade vrtići i osnovne škole, javni saobraćaj, građani ne nose zaštitne maske, ali se ne preporučuju javna okupljanja za više od 50 ljudi, rad od kuće gdje je to moguće, obzirom na prirodu posla; a što je u velikoj mjeri provodivo s obzirom na visoki tehnološki nivo poslovanja u Švedskoj.

Veleposlanstvo je u stalnoj vezi s Veleposlanstvom BiH u Norveškoj i ekselencijom Nedimom Makarevićem, Veleposlanstvom BiH u Danskoj, ekselencijom Emirom Poljom, i svi uposleni ovih triju ambasada rade punim kapacitetom kako bi se, uz instrukcije MVP BiH I Kriznog štaba MVP, našim državljanima osigurao siguran povratak u BiH, uz sve mjere zaštite koje ih očekuju pri povratku.

Izvor: Moja BiH