Дјело Свјетлане Буквицх MACHINA IN DUBIO за оркестар и електронски звук извешће се премијерно у четвртак 25. новембра 2021. у 20 часова у Сарајеву у склопу обиљежавања Дана Државности БиХ на концерту у Дому Оружаних снага БиХ гдје це бити представљено 10 нових оркестарских дјела босанскохерцеговачких аутора!

Комад MACHINA IN DUBIO, започет давно у Сарајеву а измаштан до краја у Неw Yорк-у, биће у извођењу оркестра Музичке Академије, а подршку пројекту дала је Асоцијација композитора – музичких стваралаца АМУС са циљем обогаћења симфонијске литературе Босне и Херцеговине. Диригује Емир Мерјемић.

Концерт ће се моћи пратити уживо на програму телевизије Хаyат.ба којем ће претходити разговор са композиторима.

Свјетлана Буквицх је водитељ Арт секције БХАААС.

О дјелу: Машина може предвидјети понашање људи. Она се креће брзо и размишља фрактално. Да би направила програм о људској нади, она почиње симулирати музику људи. У катарзи симулације Машина направи грешку и почне компоновати оригиналну музику. Програм избаци валцер који Машина не мозе да прати, нити да се покреће уз њега. Логика програма га одмах уништи, али Машина висе није као што је била. Умјесто о нади, она пише програм о сумњи, привучена оним што је првобитно намјеравала да потчини.

Преузето: БХАААС