Од уторка 03.11. до четвртка 05.11.2020. године успјешно је проведена онлајн обука “Разумијевање исељеништва из Босне и Херцеговине и различитих модела за ангажман дијаспоре” у организацији Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Међународне организације за миграције ИОМ БиХ.

Ово је прва у низу другог циклуса тематских обука које организује Министарство за људска права и избјеглице БиХ у циљу провођења активности предвиђених документом Политика о сарадњи са исељеништвом а које се односе на јачање капацитета институција у БиХ за сарадњу са исељеништвом. Обука се реализује у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“ (Д4Д), који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швицарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

Циљ обуке је био да се учесници боље упознају са различитим моделима за ангажовање дијаспоре које имају друге државе како би могли искористити позитивна искуства и развити моделе сарадње са исељеништвом из БиХ који су примјењиви у Босни и Херцеговини како би се што активније и ефикасније исељеништво укључило у друштвено-економски развој Босне и Херцеговине.

Током тродневне радионице предавач, Michael NEWSON, виши стручњак за радну мобилност и развој људских ресурса, ИОМ Беч је учеснике обуке упознао са моделима ангажовања дијаспоре које имају различите државе на примјерима Новог Зеланда, Кине, Кореје, Тајвана и Индије.

Такођер, представници Министарства за људска права и избјеглице су презентовали успјешне примјере преноса знања из исељеништва у Босну и Херцеговину, као и главне резултате проведеног истраживања” Мапирање исељеништва БиХ”.

На обуци је учешће узело 40 представника институција на нивоу Вијећа министара БиХ, Федерације БиХ, Брчко дистрикта БиХ и јединица локалне самоуправе, који су размијенили своја искуства и примјере добре праксе.

Постед ин ВијестиЕдитА