Ради унапређења приступа финансирању новим/стартуп фирмама и микро, малим и средњим предузећима (МСМЕ) повезаним са дијаспором у Босни и Херцеговини, Шведска, Влада Сједињених Америчких Држава (Агенција за међународни развој Сједињених Америчких Држава (УСАИД) и Финансијска корпорација за међународни развој Сједињених Америчких Држава (ДФЦ))  и ProCredit Банк у БиХ су склопили уговор којим се омогућава пласман износа од 23.3 милиона долара финансијских средстава у наредних пет година.

Овај партнерски однос, уз заједничко преузимање ризика, ће доприније ти остваривању приступа кредитима, улагањима и стварању радних мјеста у секторима са великим могућностима у области економије. Поред тога ће се наставити успјех остварен на пројекту Diaspora Marketplace УСАИД-а БиХ и шведског Challenge to Change фонда повезивањем успјешних подузетника са ProCredit Банк у циљу могућег комерцијалног финансирања.

Савјетник Амбасаде Шведске, Торгнy Свенунгсон, је изјавио: “Фокус наше подршке се проширује на подузетнике повезане са дијаспором и успостављање нових веза између пројеката подршке предузећима и комерцијалног банкарства у осигурању адекватних финансијских производа за ову битну нишу клијената, гдје ће се доприносом продуктивним улагањима унаприједити и економска интеграција БиХ са ЕУ”.

Директор мисије УСАИД-а, Nancy Eslick, каже: “Приступ финансирању представља један од највећих проблема инвеститорима из дијаспоре. Као резултат нашег заједничког рада, инвеститори из дијаспоре ће сада имати на располагању финансијска средства за раст својих предузећа и стварање већег броја радних мјеста. Задовољна сам што ће УСАИД моћи подржати и катализирати даља улагања дијаспоре у годинама које долазе”.

Поводом склапања уговора о овом партнерству, Амир Салкановић, предсједник Управе ProCredit Банк, је изјавио: “Уз помоћ УСАИД-а и Шведске, ProCredit Банк је подржала преко 70 компанија у БиХ у претходном периоду с укупним износом од 50 милиона КМ. Такођер, истакао бих и да смо веома задовољни што проширујемо постојећу подршку за мала и средња предузећа на предузећа повезана са дијаспором, чиме јачамо и повезујемо економију БиХ са развијеним земљама у свијету”.

Шведска и УСАИД остварују успјешну сарадњу у БиХ од 2010. године. Овај нови партнерски однос који укључује развојну банку Владе Сједињених Америчких Држава (ДФЦ), ће помоћи ProCredit Банци да пружи боље услуге предузећима повезаним са дијаспором, и тиме јача економски развој у БиХ као и бољу повезаност БиХ предузећа са регионалним и глобалним тржиштима.

ПРЕУЗЕТО: диаспораинвест.ба