Током мјесеца новембра 2020. године, у оквиру програма преноса знања из исељеништва у БиХ, проф. др.  Јасминка Илицх Ернст из САД одржала је низ предавања студенитима на Пољопривредно-прехрамбеном факултету Универзитета у Сарајеву у оквиру пројекта ‘’Дијаспора за развој’’ (Д4Д) – пројекта Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швајцарске у партнерству са УНДП и ИОМ.

Проф. Илицх Ернст је рођена у Сарајеву гдје је и дипломирала на Одсјеку за хемију Природноматематичког факултета. У Америку је отишла још 1983. године и то у државу Утах, гдје је на Универзитету Утах урадила магистарски рад у области нутриционизма те обавила праксу након чега је стекла звање регистроване  дијететичарке (регистеред диетитиан – РД). 1991. године се преселила у државу Охајо, гдје је на Државном Универзитету Охајо урадила докторат у сарадњи са Свеучилиштем у Загребу. Њен докторски рад је био фокусиран на истраживање развоја коштане масе код адолесцената. Академски послови су је даље одвели на Универзитет Цоннецтицут и најзад на Државни Универзитет Флорида, гдје је као професорица провела 12 година.

Проф. Илицх Ернст је на Државном Универзитету Флорида наставила своја истраживања на коштаној маси и употпунила их са упоредним истраживањем мишићне масе  масног ткива код старијих особа. Све је почело са компетитивним милионским пројектом финансираним од америчке владе у коме је истраживала губљење тежине код постменопаузалних гојазних жена. Студија је трајала неколико година а интервенција је укључивала три могућности/групе, свака са нешто смањеним уносом хране (калорија, енергије). Једна  група жена је добивала калциј и витамин Д суплеменате (таблете), друга група је била подучена како да  повећа унос немасних мљечних производа, а трећа група је добивала плацебо пилуле. Резултати су показали да је група која је узимала већу количину мљечних производа 4-5 пута на дан (чаша јогурта или чаша млијека) најуспјешније завршила. Те жене су изгубиле тежину лакше и више него остале које су биле на истом калоријском уносу. Такођер, у тој групи је био мањи губитак коштане и мишићне масе у току губитка тежине, а већи губитак масног ткива.

Истражујући даље коштано, мишићно и масно ткиво, професорици Илицх Ернст је постало јасно да се та ткива не могу гледати изолвано јер су међусобно повезана на више нивоа (нпр. хормоналним,  ћелијским сигналима и другим) и да увијек утичу једни на друге. Тако се показало да жене које имају сарцопенију (губитак мишићне масе) лакше добију остеопорозу (губитак коштане масе). И док се раније сматрало да су људи генерално, ако гојазни, заштићени и од остеопорозе и сарцопеније због веће тежине које мишићи и кости морају носити, њене студије, као и неке друге, су показале да то није увјек случај. Масно ткиво, или код људи који су гојазни или код старијих особа, се са годинама распоређује у стомачни дио и постаје врло активно у излучивању штетних молекула. Масно ткиво се такођер инфилтрира у кости и мишиће и тиме их слаби.  Такво комбиновано стање остеопорозе, сарцопеније и повећане/инфилтриране масноће назавала је osteosarcopenic adiposity syndrome (OSA). Овај нови синдром је сад прихваћен широм свијета и многе друге студије потврђују  налазе о смањеној физичкој способности и метаболичкој инфериорности људи са OSA синдромом.

У контактима са Министарством за људска права и избјеглице БиХ, проф. Ернст је потврдила да од 2017. године сарађује са проф. Ирзадом Таљић на Пољопривредно-прехрамбеном факултету у Сарајеву, која је са колегама покренула нутрицинистички магистарски  програм који је почео у јесен 2017. године. Проф. Ернст је одржала неколико предавања првој генерацији студената и била, како каже, јако импресионирана њиховим знањем, заинтересованости и озбиљности са којом су приступали студијама. Били су на свјетском нивоу, каже проф. Ернст.

Проф. Ернст је обезбједила и донацију за Пољопривредно-прехрамбени факултет која укључује два инструмента за мјерење тјелесне масе, костију и аутономног нервног система од талијанске компаније БиоТекна (https://www.biotekna.com/) што ће помоћи планираном истраживању проф. Таљић и њиховој даљој међусобној сарадњи.

Проф. Ернст такођер сарађује и са СССТ и проф. Семиром Галијашевић. Њиховим студентима је одржала неколико предавања а биће укључена и у њихов Нутриционистички програм након његове успоставе.

Говорећи о програму преноса знања из исељеништва у БиХ у оквиру пројекта Д4Д,  проф. Илицх Ернст је казала да је добро осмишљен, организован и вођен. ‘’То сам претпостављала кад сам преко Босанскохерцеговачко америчке академије умјетности и наука (БХАААС) сазнала о њему 2019. године, а увјерила сам се ове године кад сам имала прилику директно се укључити и учествовати. Уствари, организација и вођење програма су надмашили моја очекивања’’ каже проф.  Илицх Ернст. Дијаспора може помоћи развоју БиХ, а један од начина је преко Програма за пренос знања. Веза између дијаспоре и Програма је јако важна. Програм може бити врло утицајан јер омогућује директан контакт између високообразованих стручњака, а преко њих и академских институција. То даље доводи до проширене сарадње у истраживањима, као што су напримјер планови између проф. Илицх Ернст, проф. Таљић и БиоТекне. На тај начин би било могуће организовати и размјену студената и стручњака. И студенти и стручњаци у БиХ би могли јако профитирати од такве размјене, а такођер допринијети страним институцијама својим знањем и радом.  Дијаспора може помоћи и на безброј других начина, изван академских оквира, што се и дешава. Међутим, неки организован начин као што је на пр. случај са Д4Д, пружа много више могућности и има много више шанси за успјех, каже проф. Ернст.

На крају разговора, проф. Илицх Ернст додаје да је, и поред отежаних услова у пандемији и немогућности директне интеракције и контакта са студентима и особљем, уживала у предавањима која је одржала током новембра 2020. године, те изразила наду да ће ускоро моћи почети и са планираним истраживачким радовима у БиХ и проширити сарадњу са другим факултетима и институцијама у БиХ.