Наш данашњи саговорник ради у Гугл компанији, за коју је познато да повезује људе широм свијета.

25-годишњи Мухамед Парић родом из Босне и Херцеговине почео је програмирати још у осмом разреду основне школе, а исте године је освојио прво мјесто на Општинском такмичењу из информатике, па тиме обиљежио почетак свог пута. Мухамед данас живи и ради у Минхену.

– Град је чишћи и уреднији с бољим градским саобраћајем и лакшим приуступом великом броју производа који једноставно нису доступни у БиХ. Многи аспекти живота су лакши, међутим, живот у Минхену поред многих предности има и своје недостатке, нарочито онима попут мене који не познају још увијек добро њемачки језик, истиче Парић.

Љубав према струци

Кроз средњу школу је учествовао на такмичењима из информатике, што га је одвело на међународну олимпијаду у Бризбејну у Аустралији, а наставком рада и даље у свијет.

–  2018. године сам имао прилику посјетити пријатеља који је преко љета радио за Google, те сам обишао уреде и стекао осјећај за радно окружење у фирми. Неколико мјесеци касније сам се пријавио за позицију software инжињера на почетном нивоу. Био сам позван на двије рунде интервјуа, након чега сам добио понуду за посао у уреду у Минхену, присјећа се наш саговорник.

Радни дан у Гуглу

– Дан ми почиње кратким јутарњим састанком, на којем сви чланови тима описују напредак својих тренутних задатака и очекиване резултате за тај дан. Тај састанак је такођер прилика да питамо друге чланове тима за помоћ око било каквих проблема. Након тога сам неким данима слободан да завршавам своје задатке, који се углавном састоје од писања и тестирања кода, писања документације и провјере кода који су други написали, говори Мухамед за наш портал.

Истакао је да му се други дани састоје већином од састанака, а на крају дана направи кратки осврт на тог дана одрађени посао.

– Не знам је ли реално очекивати да ће у сљедећих 10-20 година доћи до значајних промјена које би ме подстакле на повратак у БиХ, али томе се искрено надам, закључио је Мухамед Парић за Моја БиХ.

Пише: Ламиа Селимовић