Копанија Еастерн Мининг, која је носилац концесије за истраживање и експлоатацију у Варешу у власништву је британске фирме Адриатиц Металс, отварањем рудника и инвестирањем понудила је нову будућност овом рударском крају.

Недавно су премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић посјетили компанију Еастерн Мининг у Варешу гдје су их домаћини упознали са актуелним “Пројектом Вареш”.

Током разговора и обиласка комплекса компаније, Телетовић је премијеру Новалићу и министру Џиндићу презентовао податке и о директним и индиректним користима које овај пројекат доноси локалној заједници, Зеничко-добојском кантону, Федерацији БиХ, али и цијелој Босни и Херцеговини. Поред најсавременијих технолологија и опреме које користи Еастерн Мининг, овај пројекат обећава повећање запослености, што је у данашње вријеме од великог значаја. Од почетка пројекта, нагласили су из Еастерн Мининга, остварују одличну сарадњу са локалним властима, већ је уложено 20 милиона долара, раде с домаћим компанијама, а њихов циљ је да у руднике инвестирају до 180 милиона долара.

Еастерн Мининг је концесионар за истраживање и експлоатацију у Варешу. Истраживања раде од 2017. године и фокусирани су на минералне сировине с крајним циљем оживљавања рударске индустрије у овој општини. С обзиром да непосредна околица Вареша још обилује одређеним количинама руда, план Еастерн Мининга је да покрене модерна постројења за дробљење, мљевење и прераду руде за производњу концентрата злата, олова, бакра, цинка, сребра и барита, који би се потом од Вареша жељезницом транспортовао за извоз до Плоча.

Гдин. Аднан Телетовић је двојни држављанин Аустралије и Босне и Херцеговине, са богатим искуством у рударској индустрији, који је раније био на високим позицијама у Kalgoorlie Consolidated Gold Mines, BHP Billiton и Превент Гроупи, једној од највећих индустријских корпорација у Босни и Херцеговини.

Аднан је стекао диплому машинског инжењера на Универзитету Вицториа, докторат са Деакин Универзитета и има значајно искуство не само у генералном менаџменту већ и у управљању великим капиталним пројектима у рударској индустрији Аустралије.