Због епидемиолошке ситуације у БиХ и свијету, активности на преносу знања из исељеништва у БиХ преселиле су се онлајн. Пренос знања се одвија у оквиру пројекта ”Дијаспора за развој” – пројекта Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске у сарадњи са УНДП и ИОМ.

Планирано је да професор др. Хариз Халиловић, социјални антрополог у Центру за друштвена и глобална истраживања (Social and Global Studies Centre) на RMIT Универзитету, у Мелбурну, Аустралија, за студенте и професоре Универзитета у Тузли, у октобру и новембру 2020. године одржи серију онлајн предавања под називом “Увод у социокултурну антропологију и миграцијске студије“.

Прво предавање на тему Преглед историје и основних појмова антропологије, професор Халиловић  је одржао 29.10.2020. године студентима и професорима неколико факултета Универзитета у Тузли.

Наредна предавања ће бити одржавана сваког четвртка наредних пет седмице, а теме су: Етнографија и теренски рад антрополошких истраживања, Антропологија Босне и Херцеговине, Антрополошка перспектива глобалних миграција, Кључни концептуални оквири у миграцијским студијама и Савремени миграцијски токови везани за Босну и Херцеговину.

У току планираних интерактивних предавања и разговора са студентима и колегама, професор Халиловић ће такође понудити судионицима селектиране антрополошке публикације, у електронској форми, на босанском, хрватском и енглеском језику, те бити доступан за индивидуалне консултације у вријеме и након свог гостовања на УНТЗ.

Поред свог редовног ангажмана на позицији социјалног антрополога на RMIT Универзитету у Мелбурну, професор Халиловић је је и гостујући професор на Универзитету Калифорнија у Лос Анђелесу и на Универзитету у Сарајеву (Центар за интердисциплинарне студије – ЦИС), те је члан менторског вијећа Свеучилишта у Задру. Истраживачке теме којима се професор Халиловић бави укључују политички мотивисано насиље, друштвено памћење, транслокалне идентитете, културне праксе и присилне миграције. Већ дужи низ година се интензивно бави истраживањем локалних заједница и завичајних идентитета у Босни и Херцеговини као и у бх. дијаспори. Додатно поље његовог истраживачког занимања такођер укључује локалне, племенске и вјерске заједнице на отоку Тана (држава Вануату) у Пацифику, а изучавао је и народе Јужног Судана и Етиопије.

Објавио је три књиге и око стотину радова на ове теме у знанственим часописима, као и у бројним зборницима. Његова књига Places of Pain је проглашена најбољом књигом из области антропологије објављеној од издавача у Сједињеним Америчким Државама у 2013. години (награда The Prose Awards). У Аустралији важи за једног од водећих антрополога своје генерације, а добитник је неких од најпрестижнијих истраживачких награда, признања и грантова од Australian Research Council (Аустралско министарство за знаност и иновације) и других аустралских и међународних институција.

Кроз своје истраживачке пројекте, до сада је осигурао четири стипендије за докторанте из Босне и Херцеговине, који раде своје докторате под његовим менторством у Аустралији.

Поред научних, професор Халиловић је објавио и низ ангажованих публицистичких текстова на босанском, као и на енглеском и њемачком, а радови су му превођени на француски, енглески, шведски и албански језик.