Полазећи од чињенице да исељеништво из Босне и Херцеговине, од свог постанка, редовно проводи бројне филантропске активности кроз које значајно помаже различите категорије становништва у БиХ, Министарство за људска права и избјеглице БиХ је у свом документу Политика о сарадњи са исељеништвом, усвојеном од стране Вијећа министара БиХ 2017. године, предвидјело мјеру  додјела награда и признања исељеништву за њихове различите доприносе Босни и Херцеговини, што укључује и филантропске доприносе исељеништва.

Министарство је у циљу реализације ове мјере протеклих година покренуло низ активности, међу којима је и иницијатива да се категорија исељеништва укључи  у додјелу награде ДОБРО за филантропију коју додјељује Фондација Мозаик, истакнута невладина организација која дјелује у БиХ.

Ова иницијатива Министарства је наишла на одличан пријем у Фондацији Мозаик и ове године по први пут је отворена могућност кандидовања припадника исељеништва за додјелу награде ДОБРО за филантропију.

Награда ДОБРО за филантропију је награда за појединце и компаније који су својим филантропским дјеловањем, волонтерским радом и финансијском подршком значајно допринијели развоју заједница у БиХ и побољшању квалитета живота у нашој земљи.

Фондација Мозаик је за исељеништво предвидјела сљедеће награде:

Награда за индивидуалну филантропију припадницама и припадницима исељеништва из БиХ: за ову награду се могу номиновати појединке и појединци  старији од 17 година који воде поријекло из Босне и Херцеговине а живе у исељеништву (дијаспори) и који се својим филантропским дјеловањем залажу за добробит заједница у Босни и Херцеговини. Кроз ову категорију се могу номиновати и појединке и појединци из исељеништва који су допринијели филантропији у БиХ кроз организације у исељеништву.

Награда за корпоративну филантропију компанијама које су основали или су у власништву припадница и припадника исељеништва из БиХ: за ову награду се могу  номиновати компаније које су основали или су у власништву припадница и припадника исељеништва из БиХ којима је корпоративно филантропско дјеловање у Босни и Херцеговини саставни дио пословања.

У наставку су линкови са детаљним информацијама о награди ДОБРО, критеријима, категоријама и пријавни обрасци:

О награди ДОБРО: https://www.lonac.pro/nagrada-dobro-za-filantropiju-2

Критерији и категорије награде: https://www.lonac.pro/dobro-2020—kriteriji-i-kategorije-za-nagrade-1

Пријавни образац и сажето о критеријима: https://www.lonac.pro/nominujte-za-nagradu-dobro-2020

Номинације за награде су отворене до 9.11.2020.године.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ позива припаднике исељеништва, као и њихове партнере у БиХ, да номинирају припаднике исељеништва за награду ДОБРО за филантропију, уз напомену да награду ДОБРО води и додјељује Фондација Мозаик.