У склопу локалне иницијативе коју проводи Општина Оџак под називом Развој Општине Оџак у сарадњи са дијаспором успостављене су јавне услуге за дијаспору. Ради се о новим информативним и административним јавним услугама, е-Дијаспора и е-Матичар, који су успостављени с циљем модернизације, поједностављења и убрзања пружања информација и јавних услуга грађанима који живе или бораве у иноземству, а чије се матичне књиге воде у Матичној канцеларији Општине Оџак.

е-Дијаспора, је информативни модул на њеб страници на којем ће се објављивати све релевантне информације за дијаспору. Путем е-Матичара дијаспори су доступне е-услуге Матичне канцеларије (нпр. приступ изводима из матичних књига или увјерења о чињеницама из матичних књига), који ће се онлине издавати на захтјев дијаспоре попуњавањем електронског обрасца. Тражени документи бит ће достављени путем поште.

Реализација ових активности је подржана кроз пројекат Дијаспора за развој, који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швицарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ. Пројектом се намјеравају ојачати и охрабрити јединице локалне самоуправе да са грађанима и привредницима из дијаспора раде заједно на развоју својих локалних заједница.

Више информација о успостављенима јавним услугама за дијаспору у Општини Оџак можете пронаћи на линку испод.

https://www.odzak.ba/index.php/novosti/lokalna-zajednica/1407-novi-izgle-opcinske-web-stranice