Професорица Зада Пајалић изабрана је за чланицу Савјетодавног одбора у еуропском пројекту RES-Q+. Циљ пројекта је учинити знање о можданом удару доступнијим.
Пројект RES-Q+ свеобухватно је рјешење за побољшање здравствене заштите кориштењем глобалног регистра квалитете заштите пацијената који су претрпили мождани удар, и представља сарадњу 21 водеће еуропске институције.
Пројект ће координирати Институт за здравствене информације и статистику у Чешкој Републици (ИХИС).
Водитељ пројекта је истраживач и неуролог Роберт Микулик из Чешке, а суводитељ Хендрик Кноцхе, стручњак за интеракцију човјека и рачунала са Универзитету Аалборг, Данска.
Тим ће користити умјетну интелигенцију у борби против можданог удара у Еуропи, с циљем да знање водећих стручњака учини доступним и пацијентима с можданим ударом и љекарима опће праксе.
Циљ пројекта RES-Q+ је побољшати квалитету заштите за пацијенте с можданим ударом, спасити животе пацијената и смањити трошкове здравствене заштите. Пројект финанцира Хоризон Еуропе.

Проф. др. Зада Пајалић, рођена је у Тузли, доктор је медицинских наука и редовна професорица на ВИД Универзитету у Ослу.

Више о овој теми можете пронаћи на линку испод:
https://www.vid.no/en/news/zada-pajalic-elected-to-the-advisory-board-for-ai-project/?fbclid=IwAR1fjscvqCbyvDOsFYXwNg_tFZzItXT7DYeKUEGi8cGE_5R9fgRy_QTgBRk