Асоцијација старих и инвалидних особа са подручја Босне и Херцеговине у Аустралији постоји већ пуних 15 година. Босанскохерцеговачки грађани који имају било каквих баријера – од језичких до здравствених потешкоћа чланови су ове организације. Око 70 њих свакодневно долазе на окупљања у Удружење, похађају различите врсте курсева и проводе вријеме заједно.

Волонтери ове организације редовно посјећују чланове у потреби или им пружају подршку телефонским путем.
Подршку им је пружила и Ђемила Талић Габриел, једна од најпознатијих босанскохерцеговачких амбасадорица у Аустралији, која је заједно са својим супругом постала покровитељ ове Аосцијације.

Циљ је како је казала привући донаторе који ће финансирати пројекте ове Асоцијације јер много је људи из Босне и Херцеговине, којима је помоћ потребна. Иако је Аустралија земља у којој је систем на страни сваког грађанина, старијим особама је без обзира на радни вијек омогућен достојан живот, наши људи су често изоловани што због претрпљених траума које носе са собом што због, како кажу, онога што им највише недостаје, а то је домовина.

Удружење им настоји пружити помоћ у различитим сферама од групних активности до едукација о здрављу, испуњавању различитих врста докумената и приступа локалним сервисима.

Тренутно, удружењем волонтерски руководи и пројекте реализира Исмета Зечевић, која је уједно и предсједница. Она је свој животни вијек провела радећи као социјални радник, а од 1997. године и свог доласка у Аустраљу настојала је помоћи босанскохерцеговачком становништву. Њен волонтерски рад настављен је и након што се пензионисал, а када је са својим пријатељима одлучила основати ову Асоцијацију.

Више о овој теми можете пронаћи на линку испод:

https://zdraviportal.ba/2024/01/29/15-godina-podrske-i-zajednistva-bh-asocijacija-u-australiji-brine-o-starijim-i-invalidnim-sugradjanima-podrsku-im-pruzila-djemila-talic-gabriel/