Успјешна прича из Шведске о прослављеном предузетнику босанскохерцеговачког поријекла Златану Бајрићу, добитнику бројних престижних награда из сфере предузетништва, је још прије шест година изазвала велику пажњу босанскохерцеговачке јавности.

Овај истакнути предузетник је своја знања и вјештине усмјерио ка  развоју  јавног и приватног сектора, кроз структурирање пословања и обезбјеђивање континуираног раста, те је данас  један од партнера у консултантској фирми SEEBA која има своје канцеларије у Шведској и Босни и Херцеговини, а која  је у релативно кратком временском периоду придобила велики број реномираних међународних клијената.

SEEBA је основана 2010. године и успјешно  дјелује као агенција за пословно савјетовање,  која пруžа комплетну подрšку својим клијентима који  желе да развију, проширеи или започну своје пословање, нудећи им свеобухватан пословни модел, јединствен за ову бранšу, који укљуčује специфиčна знања, ресурсе и алате развијене од стране међународог тима струčњака. Без обзира на то да ли се ради о јавном или приватном сектору, великим или малим компанијама и без обзира на фазу пословања у којој се компанија налази ова консултанрска кућа својим клијентима нуди комплетну подршку.

Са Бајрићем смо о раду ове консултантске куће, искуствима у Босни и Херцеговини и свијету, као и потенцијалима босанскохерцеговачке дијаспоре разговарали у сарајевској канцеларији.

„ Аднан Берберовић и ја смо основали и покренули канцеларије компаније SEEBA у Сарајеву, желећи на тај начин да допринесемо расту и развоју босанскохерцеговачког предузетништва и економије. Од ове године поменуте канцеларије у Босни и Херцеговини води Аида Соко, магистрица економских наука, која има више од 20 година искуства у подруčју развоја приватног и јавног сектора на сениор менадžмент позицијама у: PwCu, ASA Prevent Group, Deloitte, The World Bank, KfW i USAID. Долазак Аиде Соко у нашу компанију игра значајну улогу у обликовању будућности SEEBA, те је јасан показатељ да је наша компанија спремна за ширење на босанскохерцеговачком тржишту. Наша основна мисија је да помогнемо јавном и приватном сектору у структурирању пословања и обезбјеђивању континуираног раста“, нагласио је Бајрић и додао како би био сретан када би јавни и приватни сектор у Босни и Херцеговини показао интересовање за услуге које пружају.

„Како би боље разумјели чиме се бавимо и начин на који помажемо нашим клијентима, желим истаћи да SEEBA има алате за подизање ефикасности пословања компанија које рецимо заостају за конкуренцијом или се пак налазе на погрешном пословном путу. Вођени својим искуством и стеченим знањима, креирали смо пет корака којима гаратујемо  побољшање пословања нашим клијентима“, рекао је Бајрић и додао да се промјене у пословању мјере у „новцу и радним мјестима“.

Објашњава нам пет корака до већег успјеха.

„Први корак је упознавање са самим основама пословања компаније или пројекта, као и процјена најважнијих компоненти и анализа тренутног положаја компаније на одређеном тржишту. Други корак се односи на дефинисање приоритетних подручја. Нагласак се ставља на краткорочна рјешења која брзо дају резултате, као и на  дугорочне активности усмјерене ка расту и развоју, након чега слиједи постављање приоритета за рјешавање изазова  и одабир најбољих рјешења. Четврти корак је реализација нашег плана активности који доноси  опипљиве резултате, а у завршној фази, што је пети корак, мјеримо и анализирамо резултате“, рекао је Бајрић.

Питали смо га да ли постоји рецепт за привлачење младих у дијаспори да својим знањем и искуством помогну развоју Босне и Херцеговине?

„Када би постојао једноставан рецепт, брзо и лако бисмо привукли младе људе из дијаспоре да помогну Босни и Херцеговини. Нећу рећи ништа ново ако кажем да Босну и Херцеговину треба учинити атрактивном за улагања, али атрактивном свима, не само нашим људима у дијаспори, које у већини случајева ка Босни и Херцеговини вуку емоције, а када наиђу на прву препреку, у рецимо покретању бизниса,  њихове емоције спласну и људи лако одустају. Као неко ко познаје шведско друштво и босанскохерцеговачку  дијаспору, могу слободно рећи да ако Шведска није заинтересована за Босну и Херцеговину, неће бити ни наши људи“, рекао је Бајрић, те је додао да “постоје одличне предиспозиције за успјешану сарадњу, пословање и улагања дијаспоре у Босну и Херцеговину, а SEEBA је управо прави примјер свега тога”.

Коментаришући нашу констатацију да ће Министарство за људска права и избјеглице у фокус својих будућих активности о области исељеништва да стави младе људе у дијаспори, Бајрић је рекао да треба интензивно радити на промјени размишљања младих у дијаспори о Босни и Херцеговини, фокусирати се на мање групе зависно од њиховог интересовања.

„Сигуран сам да би Шведска и Норвешка подржале све конкретне активности које би подузела Босна и Херцеговина како би привукла и ‘пробудила’ своју младу дијаспору“, рекао је Бајрић и додао да би наша земља требала да искористи своје предности у пореском систему у односу на европске земље, јер „Босна и Херцеговина је порески рај“.

На крају разговора Бајрић нам је рекао како би оснивање малих и средњих компанија требао бити приоритет свих актера у нашој земљи, јер четири од пет радних мјеста долази управо из тог сектора.