Током мјесеца децембра 2020.и јануара 2021.године, у оквиру програма преноса знања из исељеништва у БиХ, др. Дина Мехмедбеговић-Смитх која предаје на Институту за образовање, University College London, одржаће пет онлajн предавања студентима Педагошког факултета Универзитета у Бихаћу у оквиру пројекта ‘’Дијаспора за развој’’ (Д4Д) – пројекта Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швицарске у партнерству са УНДП и ИОМ.

Предавања ће бити одржана у доле наведеним терминима:

  • Увид у Лондон као глобални град: Изазови за образовни контекст и едукаторе 12.2020.  у 16.00 х;
  • Ангажирање с језичном разноликошћу у глобалним градовима: Заговарање политике и праксе ”језик без хијерархије” у образовању 12. 2020.  у 16.00;
  • Развијање интеркултуралних вјештина: Аутобиографски приступи дјеци и одраслима 1.2021. у 16.00 х;
  • Одржавање језика у дијаспори: Родитељи као најјача или најслабија карика 1.2021. у 16.00 х;
  • Примјери добрих пракси из школа у Великој Британији: Фокус на различитости 1.2021. у 16.00 х

Истраживања др. Мехмедбеговић-Смитх тичу се двојезичности / вишејезичности, мањинских језика и позиционирања језика у односу на доминтни, политичку моћ и нестајање језика. Тренутно развија интердисциплинарни рад с колегама из неурознаности с циљем пружања ширих доказа за заговарање когнитивних предности двојезичности у образовању и цјеложивотном учењу. Њен концепт ”Здрава лингвистичка прехрана” иновативан је приступ учењу језика, као и њен аутобиографски приступ развијању интеркултуралних вјештина.

Ово је други ангажман др. Мехмедбеговић-Смитх у оквиру преноса знања из дијаспоре у БиХ. Причу о њеном првом ангажману можете прочитати на:

https://dijaspora.mhrr.gov.ba/kad-dodjes-po-mene-u-skolu-nemoj-govoriti-nas/