Након историјске одлуке Скупштине ФК Жељезничар да на чело клуба с Грбавице именује Самира Церића, бх. бизнисмена с адресом у Лондону, боравак у граду на Темзи искористили само да са предсједником Церићем за агенцију BHDINFODESK из Бирмингема обавимо разговор на тему како се босанскохерцеговачка дијаспора може укључити у опоравак и напредак “Плавих”.

Непосредан повод била је објава на званичној страници клуба гдје се позивају навијачи из домовине и дијаспоре (иако због пандемије не могу бити на стадиону) да куповином карата за утакмицу вјечних ривала помогну вољени клуб.

Као што сам много пута рекао, по мени дијаспора је “неискориштено” благо, не само бх. привреде него и бх. спорта, а превасходно фудбала. Мислим да уз мало планирања и боље организације, бх. дијаспора може постати покретач и велика снага многих бх. спортских колектива, укључујући клуб на чијем сам кормилу.

Оно што сам изнио члановима Управног одбора на првој сједници јесте идеја да, чим нам то епидемиолошки услови дозволе, кренемо у организацију ‘Плавих ноћи’ које би окупиле све присталице Жеље како у домовини, тако и у босанскохерцеговачкој дијаспори, као и све оне наше грађане којима је стало до успјеха бх. фудбала. На тај начин можемо кренути у конкретније кораке о питању увезивања дијаспоре и ФК Жељезничар. Међутим, ту не мислим искључиво на принцип донација, него и на директне бенефиције које би ишле у оба смјера, гдје би и бх. дијаспора, као и ФК Жељезничар били велики добитници. Уз то, гледали бисмо да покренемо разне врсте увезивања, креирања нових вриједности, продавања е-карата за Жељине утакмице.

Ту спада и онлине продаја Жељиних дресова, сувенира који би тај начин били приступачни дијаспори, потом кроз неке технолошке солуције типа Жељиног дигиталног “цоина” кренули бисмо у правцу увођења високих технологија као и технолошких умрежавања који би Жељезничар као и бх. ногомет ставили на неки нови ниво када је у питању тзв. ‘фан енгагемент’. Он је итекако битан када су у питању млађе генерације Жељиних присталица који данас живе, раде и студирају по разним дијеловима свијета и вични су свим овим технологијама о којима говорим.”

Сматрам да једним новим, модернијим, квалитетнијим и транспарентнијим приступом на релацији дијаспора – БиХ, а у овом случају ФК Жељезничар и бх. ногомет, улазимо у неке нове воде и епоху с циљем искориштавања нашег цјелокупног потенцијала. Када се створе услови за директно инвестирање у бх. спортске колективе, како у фудбалу, тако у осталим спортовима, бх. дијаспора не само да може бити једна карика у ланцу, него најбитнија и најутицајнија машина у тој новој локомотиви.

Потенцијал везан за бх. спорт је у потпуности неискориштен и осјећам да је сада дошло вријеме да се та чињеница промијени. Традиција великана попут Жеље и његов успјех могу донијети само добро будућим генерацијама. Због тога сам данас веома посвећен грађењу тих нових мостова, а увелико радим на увезивању нашег омладинског погона с једним од најтрофејнијих свјетских и европских клубова, као и овог новог моста између дијаспоре и бх. ногомета, управо преко Жеље.”

Извор: BHDINFODESK – Бирмингема