У организацији Универзитета у Сарајеву и Босанскохерцеговачко-америчке академије наука и умјетности (БХАААС) 22. фебруара 2021. године одржан је округли сто о теми „Перспективе истраживања и развоја на универзитетима“.

Присутне учеснике поздравила је министарка за науку, високо образовање и младе Кантона Сарајево проф. др. Мелика Хусић-Мехмедовић, нагласивши да је формирање новог министарства које је фокусирано искључиво на високо образовање, науку и младе у Кантону Сарајево први показатељ приоритета које ове области имају за Кантон. Наредни значајни показатељ јесте то што се у буџету КС за 2021. годину налазе рекордна три милиона КМ за научноистраживачке пројекте. Министарка сматра да је један од кључних аспеката за успјех научноистраживачког рада у БиХ умрежавање и научна сарадња, због чега поздравља иницијативу и повезивање са представницима БХАААС-а.

У име Универзитета у Сарајеву присутнима се обратио проректор за научноистраживачки рад проф. др. Мирза Даутбашић, који је истакао да Универзитет у Сарајеву посвећује посебну пажњу научноистраживачком и умјетничкоистраживачком раду као и истраживању и развоју, те да је праћење смјерница из ових области стратешка одредница Универзитета. Такође, навео је бројне корисне аспекте сарадње са БХАААС-ом, уз изражавање задовољства да ће нова канцеларија БХАААС-а у Сарајеву бити у Кампусу Универзитета.

Проф. др. Махира Тановић, предсједница БХАААС, такође је поздравила скуп и истакла да је за БХАААС веома значајно сарађивати са универзитетима у БиХ. Нагласила је да је у посебном фокусу БХАААС-а увијек сарадња са студентима, те да је неопходно потаћи бх. студенте да буду пробитачни и да користе потенцијале и ресурсе који су им на располагању.

Скуп су поздравили и проф. др. Маја Арсланагић-Калајџић, директорка Центра за истраживање и развој УНСА, те проф. др. Исмар Волић са Универзитета Бостон у име БХАААС-а. Професорица Арсланагић-Калајџић је представила панелисте: проф. др. Наиду Адемовић, Грађевински факултет УНСА, проф. др. Белму Рамић-Бркић, деканесу Факултета за рачунарске науке и информационе системе Универзитета СССТ, проф. др. Сенада Дивановића, Cincinnati Children’s Hospital, проф. др. Златана Акшамију, University of Massachusetts, те проф. др. Наима Логића, Аризона Стате Университy. Панелисти су представили своја искуства из области истраживања и развоја, начин на који се проводи истраживање и развој на њиховим институцијама. Такођер, говорили су о значају подршке државних институција, институција иновацијског екосистема универзитетима, као и о значају сарадње са пословном заједницом. Коначно, дискутирано је о процесима значајним за истраживање и развој на универзитетима, као што су интелектуално власништво, трансфер технологија, те тзв. универзитетски „spin-off“ пројекти.

Неки од закључака скупа су да је потребно радити на промјени свијести и да је неопходно мотивисати и студенте и професоре у БиХ да се активније баве истраживачким и развојним пројектима. Наглашено је да у САД-у институције које улажу у истраживање и развој имају визију за наредних пет до 25 година и да је увијек ријеч о дугорочним улагањима која генеришу позитивне ефекте. Та улагања су, дакле, двосмјерна и увијек се врате како заједници тако и институцијама које су инвестирале.

Професори, докторaнти те уреди за подршку на универзитетима чине тај интерни екосистем за подршку истраживању и развоју. Такођер, дат је и примјер дугорочне сарадње између универзитета и велике компаније који је генерисао многе научноистраживачке доприносе. Закључено је и да је за професоре из БиХ кључно остварити умрежавање са експертима из њихове области из иностранства, те да контакти са члановима БХАААС-а могу бити одлична полазна основа.