Јасмина Балта, припадница Оружаних снага БиХ ускоро се враћа у Босну и Херцеговину са обуке на престижној Royal Air Force College у Великој Британији. Како је одлучила бити војник, како стигла до Велике Британије, какви су јој планови, Балта је открила за Interview.ba.

Прекрасна и амбициозна Босанка, управо ових дана приводи крају обуку на престижној Краљевској ваздухопловној академији Cranwell (Royal Air Force College) у Великој Британији.

Кренула је из Вареша, гдје је завршила основну школу, средњу у Брези, а затим стигла у Сарајево на Факултет здравствених студија. На првој је години аплицирала за конкурс за војника Оружаних снага. И наравно, успјела. Прошле године аплилцирала је за Академију Цранwелл. И наравно, опет успјела.

– Бити војно лице био је мој сан из дјетињства, али негдје у средњој школи сам одлучила школовање наставити као медицинар. Војнички сан сам закратко оставила по страни. Но, живот носи непредвидиве тренутке и никада не знамо какву ће прилику пружити баш нама. Можда је, мислим данас, нова прилика чекала на мене, говори Балта.

Сјећа се како је током прве године студија, пред крај другог семестра видјела конкурс за војнике у ОСБиХ.

– Био је то за мене тренутак велике одлуке. Једно су жеље, друго могућности и реалност. Жеља ми је била носити униформу и заставу моје једине државе, али сам имала дилему хоћу ли моћи то уклопити с обавезама на факултету. Било је пуно питања, је ли то исправно, да ли је могуће? Али, жеља је била прејака. И велика подршка драгих људи, који су ми увијек вјетар у леђа. Тако сам одлучила да се пријавим и будем и студент и радник који школује сам себе. Није било лако, али кад на крају успијете, сав умор, непроспаване ноћи, одрицања, трчања с посла на предавања, оставите по страни и будете поносни на себе, каже она.

Све до прошле године када је на станици Министарства одбране БиХ видјела конкурс за Академију у Великој Британији. Услови су били наизглед једноставни, да нисте старији од 26 година, завршен Први циклус студија, наравно и познавање енглеског језика, те физичка спремност, онда тест опћег знања и психо тест).

Долазак у Велику Британију за Јасмину је посебно искуство. Које, каже, нема цијену.

– Први дио, прелазак из цивилног у војни живот није ми био стран, па ми привикавање није тешко пало. Но, ипак, био је то потпуно нови живот. Нова околина, људи, језик, обичаји, култура. Било је разних тренутака, али никада нисам себи рекла да ја то не могу. Кроз све дијелове обуке пролазила сам с колегама као тим. Сви смо били на истом путу. Но, давала сам свој максимум у свакој вјежби, физичком тренингу, учењу о лидерству, припремању собе за инспекцију, полирању ципела, открива Балта.

Сваки дан обуке, каже, памтит ће до краја живота. Било да је ријеч о тренинзима, након којих је понекад мислила да ће распасти у парампарчад, затим адвентуре тренинзима у Велсу, те испитима лидерске способности, издржљивости, тимског рата у Шкотској.

Посебно истиче финални дио обуке, који истовремено значи и финални испит оног што је научила претходних мјесеци.

– Ту смо показивали какви смо лидери и како ћемо сутра радити као официри, командири. То је за мене био најзанимљвији дио обуке, свака седмица је била карактеристична. У свакој смо показали најбоље квалитете личности и дали свој максимум, као појединци и као тим. Много сам научила и то ћу свакако примијенити у улози официра у нашим Оружаним снагама, истиче Јасмина.

– Неизмјерно ми је драго што сам имала прилику за школовање у иностранству, кад имамо прилику судјеловати у мисијама, упознавати људе широм свијета, стварати пријатељства, градити себе и друге. И што је најважније, представљати нашу домовину у најбољем свјетлу, кроз рад, наглашава Балта.

На професионалном плану, додаје, добила је велико знање, које носи са собом и које ће примјењивати.

Ускоро се враћа у БиХ и планира наставити мастер студиј, тежити ка усавршавању, дати свој допринос у Оружаним снагама, служити, како наглашава увијек, домовини.

Зато Јасмина Балта има разлога да се поноси. И буде понос.

Извор: Interview.ba.