Централна изборна комисија БиХ је на 73. (хитној) сједници одржаној 04.11.2020. године усвојила Правилник о измјенама и допунама Правилника о провођењу избора у Босни и Херцеговини. Измјене и допуне се односе на гласање бирача путем поште изван БиХ и на остваривање права гласа бирача који су ЦОВИД-19 позитивни и/или су у изолацији а не посједују акт (медицински налаз или рјешење) о томе од надлежног органа.

Усвојеним актом је прописано да у условима изузетно отежаног или прекинутог поштанског саобраћаја узрокованог епидемијом вируса ЦОВИД-19, као и у случају знатно отежаног поштанског саобраћаја са прекоокеанским земљама, бирач може доставити надлежном дипломатско-конзуларном представништву Босне и Херцеговине повратну коверту за Централну изборну комисију БиХ у посебној коверти која садржи поштански жиг земље из које се гласа, а да датум на поштанском жигу буде најкасније 15.11.2020. године, односно за бираче који из тих држава гласају за Градско вијеће Града Мостара 20.12.2020. године.

На основу информација из Министарства иностраних послова БиХ и поштанских оператера у БиХ Централна изборна комисија БиХ је на 74. (хитној) сједници одржаној 05.11.2020. године усвојила Одлуку о листи земаља којима ће бити омогућена достава гласачких пакета путем дипломатско-конзуларних представништава Босне и Херцеговине. Не листи се налазе сљедеће државе: Аустралија, Канада, Мађарска, Република Финска, Руска Федерација и Сједињене Америчке Државе.

Из тог разлога, бирачима који из наведених држава гласају путем поште сада је  омогућено да своје гласачке пакете путем поште доставе на адресу припадајућег дипломатско-конзуларног представништва БиХ у иностранству, уз напомену да на коверти за дипломатско- конзуларно представништво БиХ назначе: „За Централну изборну комисију Босне и Херцеговине Гласачки пакет- не отварај“ .

Централна изборна комисија БиХ ће Министарству иностраних послова БиХ доставити инструктивно писмо о поступању дипломатско-конзуларних представништава БиХ у иностранству у вези са пријемом и слањем ових пакета, а бираче изван БиХ који гласају путем поште ће информисати о начину поврата гласачког пакета уколико је држава из које гласају путем поште на листи земаља коју је утвдила Централна изборна комисија БиХ.

Имјенама и допунама Правилника о проведби избора у БиХ бирачима који су ЦОВИД-19 позитивни и/или су у изолацији односно који су хоспитализовани омогућено је да остваре право гласа путем посебног мобилног тима и у случају када  не посједују акт (медицински налаз или рјешење) од надлежног органа. У том случају они су дужни да поднесу захтјев општинској/градској изборној комисији, а моћи ће оставрити бирачко право ако се њихово име буде налазило у евиденцији података надлежних институција о овим категоријама бирача.