Између Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Швицарске Конфедерације, данас је потписан Споразум који се односи на пренос знања, под називом “Diaspora Knowledge Mobility Project”. Пројекат ће се реализовати у наредне четири године, а већинска средства у износу од 1,9 милиона КМ, обезбиједит ће Швајцарска.

Споразум су потписали Севлид Хуртић, министар за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и директор за сарадњу у Амбасади Швајцарске у БиХ Сироко Месерли.

“Према подацима Министарства за људска права и избјеглице, дијаспора из БиХ широм свијета броји око 2 милиона људи у више од 50 земаља. Углавном су добро интегрисани, са великим потенцијалом и спремношћу да допринесу развоју БиХ. С обзиром на огроман значај бх. дијаспоре, ми смо снажно опредијељени за јачање њихових веза са домовином”, истакнуо је министар Хуртић.

Свој немјерљив допринос додатном јачању веза између наше двије земље дала је дијаспора Босне и Херцеговине у Швајцарској.

“На почетку мандата казао сам да ће ми јачање сарадње са дијаспором бити један од приоритета у будућем раду. Потписивањем овог Споразума, то данас потврђујемо. Сви пројектни напори ће бити усмјерени на изградњу чврстих темеља за ефикасну и одрживу сарадњу са дијаспором, посебно висококвалификованом дијаспором и младима, али ћемо такођер настојати јачати институционалне капацитете на свим нивоима”, казао је министар Хуртић.

Директор за сарадњу у Амбасади Швајцарске у БиХ, Сироко Месерли, изразио је задовољство тиме што је Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине преузело вођење овога пројекта, те додао да би волио видјети више оваквих иницијатива од других министарстава у Босни и Херцеговини.

“Босна и Херцеговина има велику дијаспору у чак 50 земаља свијета. Само их је у Швајцарској око 60 хиљада. То су добро образовани људи и интегрисани у швицарско друштво. Посебно бизнисмени имају јако добре везе са домовином. Сасвим је сигурно да њихова знања и вјештине могу убрзати развој Босне и Херцеговине”, додао је Месерли.

Министарство за људска права и избјеглице израдило је Правила о преносу знања. Годишњим буџетом МЉПИ одобрен је износ од 60.000 КМ за подршку активностима трансфера знања дијаспоре. Такођер, Министарство има базу података која садржи стотине стручњака бх. поријекла у дијаспори. Сва проведена истраживања, укључујући Мапирање дијаспоре БиХ из 2017. године, потврђују снажан интерес дијаспоре да допринесе развоју БиХ, посебно путем трансфера знања.