Представници Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Кемо Сарач, помоћник министрице и Јасмина Алибеговић Хрустановић, виша стручна сарадница су у суботу 05.10.2019. године, на позив Удружење „Мостови“, присуствовали радионици за родитеље о значају очувања језика поријекла у дијаспори.

Циљ радионице је да се родитељи упознају о важности очувања матерњег језика, предностима двојезичног одгоја као и са креативним начинима подучавања.

На радионици су, поред представника Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и представника Удружења “Мостови“ присуствовали др. Кемал Козарић, амбасадор Босне и Херцеговине у Републици Аустији, др. Дина Мехмедбеговић-Смит, господин Мустафа Селимспахић и представници других бх. удружења и појединци.

Уводно обраћање одржао је др. Кемал Козарић, амбасадор Босне и Херцеговине у Републици Аустрији, који је поздравио све присутне и изразио задовољство на позиву те навео да у Аустрији живи 160.000 бх. грађана, да су добро интегрисани и цјењени као радници.

Присутнима се на радионици обратио Кемо Сарач, помоћник министрице за људска права и избјеглице БиХ, који се у свом обраћању  захвалио на позиву. У оквиру обраћања презентовао је досадашњи рад Сектора за исељеништво и активности које се предузимају у циљу провођења Политике о сарадњи са исељеништвом. Нагласио је значај рада и дјеловања бх. допунских школа, рад волонтера учитеља са дјецом у циљу очувања матерњег језика и културе у исељеништву, као и да Министарство за људска права и избјеглице БиХ подржава њихов рад и стоји на располагању за помоћ. Помоћник министрице Кемо Сарач је представио интерактивни портал за допунску наставу којег је Министарство за људска права и избјеглице заједно креирало са Министарством цвилних послова.

Гост предавач Мустафа Селимспахић, предсједник групе сродних занимања наставника/ца матерњег језика Горња Аустрија говорио је о искуствима наставе матерњег језика у Аустрији.

Испред Удружења „Мостави“ обратио се Елдин Бајрић који је представио рад удружења, активности које ово удружење нуди. У својој презентацији посебно је истакао значај постојања кошаркашког клуб Старс који дјелује у оквиру удружења, а који окупља око стотину младих кошаркаша.

Гост предавач Дина Мехмедбеговић-Смит, докторка наука из области двојезичног одгоја, одржала је презентацију на тему когнитивне предности двојезичности, а у којој је истакла искуства и истраживања из Велике Британије.

Током дискусије, учесници радионице су имали прилику да постављају питања представницима Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице БиХ као и предавачима. Разговарано је о многим темама од интереса за исељеништво, а посебно о питањима везаним за допунске школе, постојећој литератури као и могућностима похађања курсева матерњег језика у основној и средњој школи на подручју Аустрије.