У циљу већег укључивања дијаспоре у провођење и креирање јавних политика које су у надлежности Министарства и других институција у БиХ, позивамо Вас да се активније укључите у процес јавних консултација о приједлозима правних прописа који се доносе у бх. институцијама, а који су у домену ваших интереса.

Wеб платформа „еКонсултације“ Вам омогућава потпуно и правовремено информисање путем интернета о процесу доношења одређених правних аката, те осигурава поуздан комуникацијски канал за учешће у креирању јавних политика.

На страницама наведеног портала, имате на располагању савремене алате да на једноставан начин подијелите своје мишљење о приједлозима правних прописа које доноси Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и друге институције на нивоу БиХ.

За оне који први пут учествују у еконсултацијама, потребно је извршити пријаву унутар система еКонсултације који се налази на сљедећем линку: https://ekonsultacije.gov.ba/account/login . Након пријаве у систем еКонсултације, у падајућем менију одаберите институцију, напримјер,  Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине – кликните страницу „КОНСУЛТАЦИЈЕ“ и извршите одабир преднацрта документа на који желите дати коментаре, а потом кликните на прозор „УЧЕСТВУЈ“, након чега ће вам се отворити могућност директног давања појединачних приједлога или коментара.

Учешћем у јавним консултацијама имате могућност да својим конструктивним приједлозима и размјеном мишљења унаприједите квалитету правних прописа који се доносе у институцијама Босне и Херцеговине.