У Брчком је 04.10.2019.године одржан Трећи бизнис форум под називом ”Дијаспора је покретач развоја БиХ”, а у оквиру пројекта “Дијаспора за развој”- пројекта Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швицарске, у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

На Бизнис форуму се говорило о конкретним инвестицијама и улагањима у сарадњи са локалним властима, приватним сектором и дијаспором. Приказани су позитивни примјери пољопривредника који су се вратили у Брчко дистрикт и значајно инвестирали у Брчко, те је презентован нацрт Стратегије сарадње Брчко дистрикта са исељеништвом.

Испред Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине на Бизнис форуму је учествовао Кемо Сарач, помоћник министрице за исељеништво, који је у свом обраћању нагласио да је пројекат ‘’Дијаспора за развој’’ инициран од стране Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине које је препознало важност сарадње између исељеништва и локалних власти.

Нацрт Стратегије сарадње са исељеништвом Брчко дистрикта, израђен у координацији са Министарством за људска парва и избјеглице,  логичан је слијед развоја сарадње Министарства, Брчко дистрикта и исељеништва Босне и Херцеговине. Бизнис форум би требао бити платформа за све органе власти и институције како би требало да се сарађује са исељеништвом, одосно како би требало да се граде и постављају зрели односи сарадње и инвестирања исељеништва у БиХ, првенствено кроз трансфер знања у приватни сектор, нагласио је Сарач.