Овогодишњу Љетну школа матерњег језика и културе за младе из дијаспоре Град Бихаћ је организирао у Кулен-Вакуфу од 25. до 29. јула 2022. године у виду љетног кампа. Наиме, камп Љетне школе био је смјештен у Рафтинг центру ”Дисцовер Бихаћ” поред ријеке Уне у којем су полазници боравили пет дана уз осигуран удобан смјештај и оброке те су им на располагању били различити спортски садржаји. Имплементатор пројекта је и ове године била агенција ”Евентс 4У” из Бихаћа чији су едукатори провели све наставне активности и креативне игре те организирали излете за полазнике Школе. Овогодишњу Љетну школу похађало је двадесет полазника који су дошли из Аустрије, Италије, САД, Њемачке, Енглеске, Швицарске, Шведске, а неколицина дјеце била је из Бихаћа. У склопу наставних активности презентиране су теме: ”Наша БиХ”, ”Наша Крајина”, ”Наш Бихаћ”, ”Наша Уна” и ”Наша Љетна школа”. Поред наставе и радионица у кампу, наведене теме обрађене су и кроз излете и обиласке Старог града Островице, бихаћке градске језгре, Капетанове куле, замка Острожац, локација у Н. П. ”Уна”, пењањем по умјетној стијени у Клубу екстремних спортова ”Спецтрум” те рафтингом. Четвртог дана била је организирана посебна вечер у којој су полазници Школе заједно с едукаторима и родитељима уживали у дружењу, разноврсним играма, укусној храни и музици. Посљедњег дана полазницима су уручене дипломе и пригодни поклони.

Школа је свакако получила добар резултат јер су дјеца из дијаспоре унаприједила знање матерњег језика, како у говору, тако и у писму, те стекла бројне спознаје о богатој култури и хисторији Босне и Херцеговине. Томе су, поред едукатора, допринијели и полазници из БиХ који су помагали пријатељима из дијаспоре да своје идеје реализирају на свом, односно матерњем језику својих родитеља.

Тим Љетне школе ”Бихаћ 2022.” захваљује се полазницима и њиховим родитељима на указаном повјерењу и на лијепом дружењу те најављује сусрет наредне године.